Prosty przepis na bitki wieprzowe w sosie grzybowo-cebulowym

10:04

Bardzo proste danie, które może stanowić podstawę do wielu wariacji na temat.
Niewiele składników, mało przypraw, a smak grzybków i cebulki tworzy klimat jak u mamy.
Czasem robię te bitki z samymi grzybami, których używam wówczas dwa razy więcej. Czasami robię z samym sosem cebulowym i wtedy korzystam z 3-4 sporych cebulek.

To jedna z propozycji, które dobrze znoszą mrożenie, można więc zrobić większą ilość na zapas :)


Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:   1 h
Ilość porcji:                3-4
Wartość kaloryczna:    330 kcal przy 3 porcjach

Składniki:

Ø  5 kotletów schabowych
Ø  20g suszonych grzybów
Ø  1 duża cebula
Ø  2 ząbki czosnku
Ø  sól i pieprz
Ø  łyżka oliwy


Przygotuj:
  • garnuszek
  • sporą patelnię
Podaj z:
·         kaszą, np. jaglaną
·         ziemniakami
·         ryżem

·         surówką



Zaczynamy od dokładnego opłukania grzybów, które następnie zalewamy 2 szklankami wody i wstawiamy na gaz, żeby się trochę pogotowały.

Cebulę kroimy w piórka lub półtalarki, czosnek siekamy. Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem (ja to zawsze robię przez porządny foliowy woreczek), solimy i pieprzymy z obu stron. Tak przygotowane kotlety smażymy na odrobinie oliwy (1/2 łyżki) z obu stron, a następnie zdejmujemy z ognia.

Na tej samej patelni podsmażamy lekko cebulę, po chwili dodajemy czosnek i zaraz zalewamy wywarem grzybowym razem z grzybami. Grzybki można wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki, czasami tak robię. Dodajemy kotlety i całość dusimy na małym ogniu około 40-50 minut aż mięso zupełnie zmięknie.

Podajemy z kaszą, ryżem czy ziemniakami. Ja najbardziej lubię z kaszą perłową, jaglaną lub quinoą :)


Smacznego!

Jeśli podoba Ci się ten przepis to zapraszam na Youtube'a oraz Facebooka :)


Niskokaloryczny styczeń 2016

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images