Zdrowe niskokaloryczne pesto na dwa sposoby

05:38

Zdrowy obiad w 10 minut to nic trudnego. Pesto to idealne danie dla zapracowanych, leniuszków, ale przede wszystkim, smakoszy. Moje przepisy to zdrowe propozycje na ekspresowy obiad. Zobaczcie sami!

Wystarczy dodać 150 g makaronu na osobę i mamy gotowy posiłek, który zrobimy, kiedy makaron będzie się gotował.  Gotowe sosy można też przechowywać w lodówce parę dni. U mnie ostatnio króluje makaron orkiszowy lub żytni, choć domowej roboty pszenny jest zdecydowanie najsmaczniejszy.

Pesto można też wykorzystać do ryby, mięsa, na tost… Zastosowań jest dla niego bez liku.
Oprócz podstawowego przepisu na pesto genovese, proponuję dwie inne zielone  i dużo mniej kaloryczne wariancje z awokado (koniecznie dojrzałym, miękkim!) zamiast Parmezanu i jarmużem, który świetnie współgra z bazylią. Ostatnia wersja mocno czosnkowa będzie świetnym naturalnym antybiotykiem.
Podając wartości kaloryczne nie uwzględniłam makaronu czy innych dodatków.

Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  10 minut
Ilość porcji:               3- 4        

Wersja 1: Klasyczne genovese

4 porcje

Wartość kaloryczna:   1200 kcal / 300 na porcję


Składniki:
·         1 spory pęczek świeżej bazylii
·         50 g startego Parmezanu / Dziugasa lub     innego sera długodojrzewającego
·         50 g orzeszków piniowych (u mnie najczęściej jednak fistaszki niesolone)
·         5-6 łyżek oliwy
·         2 ząbki czosnku
·         ¼ łyżeczki pieprzu
·         sól do smaku

Przygotuj:
·         blender lub moździerz


Najlepiej do zrobienia pesto wykorzystać moździerz. Wtedy smaki i aromaty wszystkich składników najlepiej się połączą. Wówczas zaczynamy od zmiażdżenia czosnku, następnie dodajemy orzechy, później bazylię, ser, oliwę, sól i pieprz.
Możemy podejść do robienia pesto terapeutycznie i utłuc wszystkie składniki na drobną papkę, lub zostawić w nim nieco większe kawałki orzechów, ser zatrzeć na większych oczkach i tak uzyskać bardziej grudkowatą konsystencję.
Korzystając z blendera również możemy kontrolować stopień zmielenia składników, siekając składniki od kilkunastu sekund do niecałej minuty. Chociaż mechaniczne noże pozwolą nam uzyskać jedwabistą konsystencję, ja zdecydowanie wolę wersję bardziej chropowatą.

Wersja 2: Jarmuż z brokułem w tle

3 porcje

Wartość kaloryczna:   520 kcal / 170

Składniki:
·         50 g jarmużu (spora garść)
·         garść orzeszków ziemnych (fistaszków niesolonych)
·         garść kiełków brokułu
·         1 łyżka oliwy
·         2 ząbki czosnku
·         pół awokado
·         ¼ łyżeczki pieprzu
·         sól do smaku
·         odrobina Parmezanu do posypia na wierzchu

Miksujemy wszystkie składniki kilkanaście sekund.

Wersja 3: Ostre czosnkowe pesto z jarmużu z nutą chili

3 porcje

Wartość kaloryczna:   570 kcal / 190


To pesto polecam wszystkim pragnącym wzmocnić odporność -  sporo w nim czosnku niepoddanego obróbce termicznej.

Składniki:
·         100 g jarmużu (2 spore garście)
·         3 łyżki  ziaren słonecznika
·         3-4 ząbki czosnku
·         1 łyżeczka płatków chili lub 1 mała papryczka drobno posiekana
·         1 średnie awokado
·         sól i pieprz do smaku
·         odrobina Parmezanu do posypia na wierzchu
Miksujemy wszystkie składniki kilkanaście sekund.

Smacznego!



Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images