Zdrowe niskokaloryczne pesto na dwa sposoby
05:38
Zdrowy obiad w 10 minut to nic
trudnego. Pesto to idealne danie dla zapracowanych, leniuszków, ale przede
wszystkim, smakoszy. Moje przepisy to zdrowe propozycje na ekspresowy obiad. Zobaczcie sami!
Wystarczy dodać 150 g makaronu
na osobę i mamy gotowy posiłek, który zrobimy, kiedy makaron będzie się
gotował. Gotowe sosy można też przechowywać w lodówce parę dni. U mnie ostatnio króluje makaron orkiszowy lub żytni, choć domowej
roboty pszenny jest zdecydowanie najsmaczniejszy.
Oprócz podstawowego przepisu
na pesto genovese, proponuję dwie inne zielone i dużo mniej kaloryczne wariancje z awokado (koniecznie dojrzałym,
miękkim!) zamiast Parmezanu i jarmużem,
który świetnie współgra z bazylią. Ostatnia wersja mocno czosnkowa będzie świetnym naturalnym antybiotykiem.
Podając wartości kaloryczne
nie uwzględniłam makaronu czy innych dodatków.
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 3- 4
Wersja 1: Klasyczne genovese
4 porcje
Wartość kaloryczna: 1200 kcal / 300 na porcję
Składniki:
· 1 spory pęczek świeżej bazylii
· 50 g startego Parmezanu / Dziugasa lub innego sera długodojrzewającego
· 50 g orzeszków piniowych (u mnie najczęściej jednak fistaszki niesolone)
· 5-6 łyżek oliwy
· 2 ząbki czosnku
· ¼ łyżeczki pieprzu
· sól do smaku
Przygotuj:
· 1 spory pęczek świeżej bazylii
· 50 g startego Parmezanu / Dziugasa lub innego sera długodojrzewającego
· 50 g orzeszków piniowych (u mnie najczęściej jednak fistaszki niesolone)
· 5-6 łyżek oliwy
· 2 ząbki czosnku
· ¼ łyżeczki pieprzu
· sól do smaku
Przygotuj:
·
blender lub moździerz
Najlepiej
do zrobienia pesto wykorzystać moździerz. Wtedy smaki i aromaty wszystkich
składników najlepiej się połączą. Wówczas zaczynamy od zmiażdżenia czosnku,
następnie dodajemy orzechy, później bazylię, ser, oliwę, sól i pieprz.
Możemy
podejść do robienia pesto terapeutycznie i utłuc wszystkie składniki na drobną
papkę, lub zostawić w nim nieco większe kawałki orzechów, ser zatrzeć na
większych oczkach i tak uzyskać bardziej grudkowatą konsystencję.
Korzystając
z blendera również możemy kontrolować stopień zmielenia składników, siekając
składniki od kilkunastu sekund do niecałej minuty. Chociaż mechaniczne noże
pozwolą nam uzyskać jedwabistą konsystencję, ja zdecydowanie wolę wersję
bardziej chropowatą.
Wersja 2: Jarmuż z brokułem w tle
3 porcje
Wartość kaloryczna: 520 kcal / 170
Składniki:
· 50 g jarmużu (spora garść)
· garść orzeszków ziemnych (fistaszków niesolonych)
· garść kiełków brokułu
· 1 łyżka oliwy
· 2 ząbki czosnku
· pół awokado
· ¼ łyżeczki pieprzu
· sól do smaku
· odrobina Parmezanu do posypia na wierzchu
Miksujemy wszystkie składniki kilkanaście sekund.
· 50 g jarmużu (spora garść)
· garść orzeszków ziemnych (fistaszków niesolonych)
· garść kiełków brokułu
· 1 łyżka oliwy
· 2 ząbki czosnku
· pół awokado
· ¼ łyżeczki pieprzu
· sól do smaku
· odrobina Parmezanu do posypia na wierzchu
Miksujemy wszystkie składniki kilkanaście sekund.
Wersja 3: Ostre czosnkowe pesto z jarmużu z nutą chili
3 porcje
Wartość kaloryczna: 570 kcal / 190
To pesto polecam wszystkim
pragnącym wzmocnić odporność - sporo w
nim czosnku niepoddanego obróbce termicznej.
· 100 g jarmużu (2 spore garście)
· 3 łyżki ziaren słonecznika
· 3-4 ząbki czosnku
· 1 łyżeczka płatków chili lub 1 mała papryczka drobno posiekana
· 1 średnie awokado
· sól i pieprz do smaku
· odrobina Parmezanu do posypia na wierzchu
Miksujemy wszystkie składniki
kilkanaście sekund.
Smacznego!

0 komentarze