Domowe masło orzechowe o idealnej konsystencji

11:00

Domowe masło orzechowe to jednoskładnikowy smakołyk na słodko i na słono. Sekret idealnej konsystencji tkwi w zmieleniu jeszcze ciepłych, świeżo uprażonych orzeszków. W podobny sposób można zrobić pyszne "masło" np. z migdałów czy sezamu (tahini).



Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  15-20 minut*
Ilość sztuk:                  6        

Wartość kaloryczna:   120 kcal

Prażymy orzeszki na patelni na średnim ogniu, stale podrzucając i sprawdzając czy się nie przypalają. Kiedy się ładnie przyrumienią i zaczną oddawać aromat - wrzucamy do blendera i mielimy jeszcze gorące. Dzięki temu z orzeszków będzie się wydobywał naturalny olej, nadając masie bardziej lejącą, jedwabistą konsystencję. Dodajemy odrobinę soli - do smaku.


*Jeśli Twój blender daje radę. Jeśli się przegrzewa jak mój, to trzeba rozłożyć na dwie tury robienie masła i trwać to może i do godziny.

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images