Pieczona owsianka z otrąb

02:31

scroll down for English

Kolejna prosta propozycja na szybkie śniadanie :) Coś dla tych, którzy podobnie jak a lubią różnorodność i zawsze muszą spróbować wszystkich potraw. Każda foremka do zapiekania może zawierać inną kompozycję składników i w ten sposób mamy kilka owsianek za jednym zamachem :)

Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  20 minut
Ilość porcji:                 2
Wartość kaloryczna:   300 kcal

Składniki:

·         120 g dowolnych otrąb (u mnie mieszankach owsianych, gryczanych, żytnich)
·         1 szklanka mleka (może być roślinne)
·         1 szklanka wody
·         ulubione owoce, orzechy i bakalie
·         ulubiony słodzik (cukier, syrop klonowy etc )

Przygotuj:
  • rondelek
  •  6 foremek do zapiekania (kokilki)

Nagrzewamy piekarnik do 180°C.

Do rondelka wrzucamy otręby i zalewamy je wodą i mlekiem. Na dużym ogniu zagotowujemy i wyłączamy gaz.

W czasie gdy owsianka się zagotowuje przygotowujemy kokilki: do każdej wrzucamy ulubione składniki: np. kilka truskawek i łyżkę syropu z agawy, albo łyżkę wiórków kokosowych i kilka daktyli :) Co tylko chcecie!

Do każdej kokilki dodajemy 3 łyżki owsianki i mieszamy dokładnie. Pieczemy w piekarniku ok 5-10 minut na wysokiej półce, aż owsianki się zarumienią.

Smacznego!

Yummy baked porridge

Składniki:
 
·         120 g oat barns
·         1 cup of milk
·         1 cup of water
·         favourite fruits, nuts etc.
·         favourite sweetener (sugar, maple syrup etc )

Prepare:
  • a small pan
  • 6 ramekins

Preheat oven to 180°C/356°F.

Put oat bran into the pan and pour milk and water over them, bring to the boil and set aside.

In the meantime put your favourite ingredients into each ramekin and combine with 3 tbsp. of your porridge. Bake for 5-10 minutes on a high shelf in the oven until slightly browned.


Enjoy!

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images