Chili con carne

07:37

To nie będzie przepis prosto z Meksyku. Wołowina będzie nie w kawałkach, będzie za to sos Worcestershire i wino. Koniecznie musi być ostre, w końcu to chili! Nie zabraknie dobrej czekolady, fasoli i kminu rzymskiego. Aromat kolendry was uzależni. Pychotki w mig, choć najlepsze na drugi dzień :)

A na jesienne wieczory przy lampce wina w sam raz:)

Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  1h 20 minut
Ilość porcji:                 4               
Wartość kaloryczna:   550 kcal

Składniki:
·       2  cebule
·         1 łyżka oliwy z oliwek
·         500 g mielonej wołowiny
·         3-5 ząbków czosnku
·         200 ml czerwonego półwytrawnego wina
·         półtorej linijki gorzkiej czekolady
·         puszka czerwonej fasoli (400g)
·         1 łyżka sosu Worcestershire /ˌwʊs.təʃə/
·         2 puszki pomidorów bez skóry (krojonych lub ewentualnie całych)
·         2 łyżeczki cynamonu
·         pół łyżki kminu rzymskiego (mielonego lub lepiej świeżo utartego w moździerzu)
·         pół łyżki kolendry (mielonej lub lepiej świeżo utartej w moździerzu)
·         2-4 papryczek chili*
·         sól i pieprz


Przygotuj:
  • dużą patelnię lub rondel
  • moździerz, jeśli przyprawy nie są mielone
Podaj z:
Cebule musimy pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać**. Posiekać trzeba też papryczkę. Podsmażamy cebulę na oliwie z oliwek na małym ogniu  (do zeszklenia), dodajemy czosnek i po kilku sekundach podkręcamy ogień i dodajemy mięso, dwie solidne szczypty soli i solidną szczyptę pieprzu.

Smażymy rozdrabniając mięso, aż się usmaży. Dolewamy wino i dusimy do całkowitego wygotowania płynu.


Teraz należy dodać pomidory z sokiem, szczyptę soli, wszystkie przyprawy i papryczkę, w zależności od pożądanej ostrości. Dusimy na małym ogniu do rozgotowania pomidorów i odparowania płynu, w międzyczasie dodać łyżkę sosu Worcestershire.




Następnie dodajemy odcedzoną fasolę z puszki i półtorej linijki gorzkiej czekolady i dusimy przez 1 minutę mieszając aż czekolada się rozpuści a fasola się podgrzeje (około 1 minuty).

Próbować i dodajemy przyprawy jeśli będzie za mało wyraziste lub za mało słone. Ważne są wyraźne aromaty kolendry i kminu.

Smacznego!
 
Przepis dawno temu inspirowany tym.

*Dla mnie tyle lub więcej, nie usuwam pestek i białego albedo. Moim zdaniem lepiej użyć mniej papryczek niż marnować pestki.

**Można wycisnąć, dla mnie taka metoda jednak nie wydobywa dość aromatu ;)

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images