Muffiny jajeczne

02:04

Muffiny jajeczne czyli omlet w kształcie babeczki.
Mniej kłopotliwe niż tradycyjne omlety. Nie trzeba nad nimi stać, nie trzeba obracać – nie mogą się nie udać :)
U nas często na kolację, ale nadają się też na śniadanie czy drugie śniadanie do pracy (na zimno również są smaczne).

  
Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  25 minut
Ilość porcji:                 2 ( 6 muffinów)
Wartość kaloryczna:    210

Składniki:

·         4 spore jajka
dowolne dodatki, np.
®    garść rukoli
®    kilka plastrów chorizo
®    kawałek papryki
®    odrobina pokruszonej fety
®    sól i pieprz, inne zioła jak np. bazylia czy zioła prowansalskie
Przygotuj:
  • miskę
  • silikonową formę na muffiny (u mnie 6)

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Jajka mieszamy dokładnie w misce, solimy i pieprzymy (z solą ostrożnie, jeśli korzystamy ze słonego sera, kiełbaski). Składniki na omlety rozdrabiamy. Kiełbasę podsmażamy na patelni, aż się przyrumieni, a tłuszcz wytopi. Rukolę siekamy. Układamy w każdej z foremek po kawałku papryki, kilku listkach rukoli, sera, kiełbaski etc. Zalewamy masą jajeczną i pieczemy ok. 15 minut (aż jajko się zetnie i lekko urośnie – można sprawdzić patyczkiem).




Smacznego!
Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images