Zdrowa sałatka z chorizo i kaszą jaglaną

04:05

Kasza jaglana, chorizo i vinaigrette czyli piekielne niebo w gębie

No może nie piekielne, choć już nie raz się przekonałam, że mój poziom ostrości to wyższy stopień wtajemniczenia. Użyjcie delikatnego chorizo i zrezygnujcie z chili jeśli zwykle usuwacie pestki i błonki w papryczkach do swoich dań.

Jeżeli jeszcze nie znacie chorizo, to koniecznie spróbujcie. A na pewno się do niego przekonacie, jak mój mąż. Dałam mu do zjedzenia po raz pierwszy i nie był zachwycony. Kiedy zjadł je jednak podsmażone, chrupkie i nie na kanapce, ale… (już nie pamiętam z czym – to nie istotne), powoli zaczął zmieniać zdanie. Teraz jest uzależniony i jemy tę pyszną kiełbaskę rodem z Hiszpanii przynajmniej raz, dwa razy w tygodniu :)

Ta sałatka to moja opcja na szybki lunch czy obiad, kiedy nie mam czasu na gotowanie przed popołudniową zmianą. Można ją modyfikować na wiele sposobów.
Doskonała jest również z camembertem

 

Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:   20-30 minut
Starczy na:                  lunch na 2 osoby lub dodatek dla 3-4

Składniki:

Na sałatkę:

v  1 woreczek kaszy jaglanej
v  50 g chorizo
v  ¼ papryki
v  ¼ opakowania sera typu feta*
v  garść pieczarek
v  1 średni ogórek kiszony
v  (garść czarnych oliwek)

Na dressing:
v  2 ząbki czosnku
v  1 łyżka soku z cytryny
v  1 i ½  łyżeczki musztardy Dijon lub innej, ulubionej
v  3-4 łyżki oliwy
v  sól i pieprz
v  mała ostra papryczka lub pół łyżeczki płatków chili
Przygotuj:
  • garnuszek
  • deskę do krojenia i ostry nóż
  • miseczkę lub słoiczek do dressingu

Zaczynamy od wstawienia wody na kaszę w małym garnuszku. Gdy zacznie się gotować, dodajemy porządną szczyptę soli i wstawiamy woreczek do gotowania. Gotujemy krócej niż podano na opakowaniu, ok.12-13 minut – nasza kasza ma być sypka.

W tym czasie kroimy chorizo na małe kawałki, podobnie jak w przepisie na tę zupę. Kiełbaskę wrzucamy na nierozgrzaną patelnię i na małym ogniu wytapiamy z niej tłuszczyk. Na tym tłuszczu, po zdjęciu chorizo, smażymy pokrojone na ćwiartki lub „szóstki” pieczarki (mają być większe, wyczuwalne kawałki). Kiedy nieco odparują, pieczarki delikatnie solimy i pieprzymy. Paprykę kroimy na paski, a następnie w kostkę, podobnie robimy z ogórkiem.

Ser również kroimy na kawałeczki wielkości warzyw i wrzucamy z resztą składników do miski, to samo robimy z oliwkami.

Następnie przygotowujemy klasyczny, choć nieco bardziej musztardowy vinaigrette. Czosnek siekamy, następnie rozcieramy z solą, jak widać tutaj. Do niego dodajemy musztardę, sok z cytryny, oliwę pieprz i odrobinę soli, całość dokładnie mieszamy. W piekielnej opcji dodajemy rzecz jasna posiekaną papryczkę.


W tej sałatce dressing można dodać od razu, inaczej niż przy sałatkach zawierających warzywa liściaste.

Wszystko razem mieszamy, smakujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Później już tylko rozkoszujemy się wyśmienitym smakiem :)


*Czasem używam prawdziwej fety, a czasem zwykłych serków sałatkowych. Oba typy pasują.

Jeśli podoba Ci się ten przepis, odwiedź mój kanał na YouTube, Facebooka i instagrama.

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images