Tort bezowy czekolado-śmietankowy z owocami lata

03:11

Tort bezowy
czekoladowo-śmietanowy
z owocami


Poziom trudności:       średni
Czas przygotowania:  4-5 h



           

Przygotowanie i składniki:

Blaty bezowe:

·         6 białek z dużych jaj (zimnych)
·         300g cukru drobnego do wypieków
·         ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
·         1 łyżeczka octu spirytusowego

Białka ubijamy lekko, następnie stopniowo dodajemy cukier oraz mąkę i ocet. Ubijamy na wysokich obrotach aż piana będzie sztywna, błyszcząca, a cukier dobrze rozpuszczony – ok 4 minut.

Rysujemy koło o wymiarach ok 28-30 cm (ja użyłam spodu od tortownicy do obrysowania) na 3 arkuszach papieru do pieczenia i rozdzielamy pianę na trzy równe porcje. Blaty pieczemy w temperaturze 100°C z lekko uchylonymi drzwiczkami (góra dół). Blaty które będą piekły się na niższych półkach pozostaną białe. Następnym razem spróbuję piec tylko od dołu i może wtedy się wszystkie wysuszą na biało.

Po około 2,5h sprawdzamy czy bezy są sztywne od spodu na całej powierzchni. Jeśli tak to wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezy do wystygnięcia piekarnika. Jeśli nie, zostawiamy jeszcze aż się dosuszą.

Krem czekoladowy:
·         250g serka mascarpone
·         1 tabliczka gorzkiej czekolady
·         2 płaskie łyżki cukru

Serek mascarpone ubijamy aż będzie gładki, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier się rozpuści. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (w misce nad garnuszkiem z wodą) lub mikrofali i kiedy ostygnie zupełnie, ale wciąż będzie płynna łączymy po łyżce z serkiem.

Krem śmietanowy:
·         1 litr śmietany kremówki (u mnie 36% z Piątnicy)
·         1-2 łyżki cukru
·         ziarenka z ½ laski wanilii
·         1 łyżka żelatyny

Zimną kremówkę ubijamy i kiedy będzie prawie ubita dodajemy cukier i wanilię, uważając, żeby jej nie przebić. Cały czas delikatnie ubijając dodajemy stopniowo rozpuszczoną zimną już zupełnie żelatynę rozpuszczoną z niewielkiej ilości gorącej wody.

Składanie tortu:
·         blaty bezowe
·         krem czekoladowy
·         krem śmietanowy
·         600-700 g delikatnych owoców (borówki i maliny)

Na pierwszy blat wykładamy krem czekoladowy i część malin. Przykrywamy drugim blatem, na który kładziemy połowę kremu śmietanowego i mieszankę borówek i malin. Tak samo postępujemy z ostatnim blatem – na wierzchu jego rozsmarowujemy krem a następie kładziemy owoce.
Następnym razem zrobię dwie warstwy kremu czekoladowego a tylko jedną śmietankową ;)



Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images