Indyk z kurkami w płatkach migdałowych
04:43
Indyk z kurkami w płatkach migdałowych
Delitakne mięso z równie subtelnymi grzybkami i orzechami. Podprażenie migdałów wydobywa z nich głębię, która nadaje subtelny charakter całemu daniu.
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20
minut
Ilość porcji:
3
Wartość kaloryczna: 290
kcal
Składniki:
- 5 filetów z piersi indyka
- 200 gramów kurek
- garść listków szałwii
- szklanka mleka
migdałowego (lub innego)
- 50 g płatków migdałowych
- kilka kropel oliwy
- sól i pieprz
Przygotuj:
- 2 patelnie z
nieprzywierającym dnem
Podaj z:
- ulubioną kaszą lub ryżem
Dokładnie umyj i osusz kurki,
następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Zmniejsz ogień i podduś do miękkości.
Przygotuj piersi z indyka. Rozbij je według uznania, obłóż połową listków
szałwii, posól i popieprz.
Pozostałą szałwię namocz w mleku i całością zalej
kurki. Płatki migdałowe podpraż na patelni i dodaj do kurek w mleku, redukując sos
na małym ogniu. Kotlety usmaż na dużym ogniu, wkładając ja na patelnię lekko
skropioną oliwą.
Po dwóch, trzech minutach, przerzuć na drugą stronę, poczekaj
kolejną minutę i polej sosem kurkowo-migdałowym. Po kolejnych dwóch minutach
można zajadać.
Smacznego!

0 komentarze