Indyk z kurkami w płatkach migdałowych

04:43

Indyk z kurkami w płatkach migdałowych

Delitakne mięso z równie subtelnymi grzybkami i orzechami. Podprażenie migdałów wydobywa z nich głębię, która nadaje subtelny charakter całemu daniu.


Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  20 minut
Ilość porcji:                 3
Wartość kaloryczna:   290 kcal

Składniki:
  • 5 filetów z piersi indyka
  • 200 gramów kurek
  • garść listków szałwii
  • szklanka mleka migdałowego (lub innego)
  • 50 g płatków migdałowych
  • kilka kropel oliwy
  • sól i pieprz
Przygotuj:
  • 2 patelnie z nieprzywierającym dnem
Podaj z:
  • ulubioną kaszą lub ryżem
Dokładnie umyj i osusz kurki, następnie wrzuć je na rozgrzaną patelnię. Zmniejsz ogień i podduś do miękkości. Przygotuj piersi z indyka. Rozbij je według uznania, obłóż połową listków szałwii, posól i popieprz. 


Pozostałą szałwię namocz w mleku i całością zalej kurki. Płatki migdałowe podpraż na patelni i dodaj do kurek w mleku, redukując sos na małym ogniu. Kotlety usmaż na dużym ogniu, wkładając ja na patelnię lekko skropioną oliwą. 

Po dwóch, trzech minutach, przerzuć na drugą stronę, poczekaj kolejną minutę i polej sosem kurkowo-migdałowym. Po kolejnych dwóch minutach można zajadać.

Smacznego!



Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images