Łosoś zapiekany z jarmużowym pesto // Baked salmon with kale pesto

07:26

Łosoś zapiekany z jarmużowym pesto

scroll down for English

Proponowana przeze mnie mieszanka jarmużu, bazylii, czosnku, orzechów i nasion to nie prawdziwe  pesto. Brakuje nie tylko orzeszków piniowych, ale też oliwy i sera. W smaku jest jednak wyśmienite, a do tego napakowane witaminami i składnikami odżywczymi, a zarazem niskokaloryczne. 

Może stanowić świetną alternatywę dla pesto genovese, musi być wtedy jednak bardziej wilgotne – do makaronowej wersji dodałabym zarówno oliwę, jak i Parmezan :)

Jeśli podobnie jak mój mąż nie przepadasz za łososiem, spróbuj z dorszem lub inną rybą.

Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  20 minut
Ilość porcji:                 2
Wartość kaloryczna:   390 kcal

Składniki:
  • 2 filety z łososia
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 garście jarmużu (100g)
  • garść liści bazylii
  • garść pestek słonecznika
  • garść pestek dyni
  • 6 orzechów brazylijskich (lub innych, ulubionych)
  • kilka kropel oliwy
  • garść (najlepiej świeżo) startego Parmezanu (lub Pecorino, Dziugasa etc.)
  • sól i pieprz
Przygotuj:
  • moździerz (niekoniecznie)*
  • blender
  • naczynie do zapiekania
Podaj z:
  • ulubioną kaszą lub ryżem
Najpierw musimy rozgrzać piekarnik do 180°C.

Filet z łososia osusz dokładnie i ułóż na nim plasterki z połowy cytryny. Pozostałą cytrynę zostaw do podania.


Czosnek trzeba rozgnieść w moździerzu na pastę (można dodać odrobinę soli), następnie dodać pestki i dokładnie całość połączyć. Orzechy brazylijskie najlepiej dodawać pojedynczo, na końcu wrzucając bazylię i rozgnieść.

Wszystko należy przerzucić do blendera, dorzucając jarmuż i odrobinę oliwy. Gotową pastę wyłożyć na wierzch łososia, usuwając wcześniej plasterki cytryn. Całość posypać świeżo startym serem i zapiekać 10 minut.


Smacznego!

*Można od razu wszystkie składniki wrzucić do blendera, smak pesto nie będzie miał jednak już takiej głębi.



Baked salmon with kale pesto


Difficulty level:           easy
Preparation time:         20 minutes
Servings:         2
Caloric value:              390 cal

Ingredients:
  • 2 salmon fillets
  • 1 lemon
  • 3 cloves of garlic
  • 2 handfuls of kale
  • a handful of basil leaves
  • a handful of sunflower seeds
  • a handful of pumpkin seeds
  • 6 Brazilian nuts (or another kind)
  • a few drops of olive oil
  • a handful of (preferably freshly grated) Parmesan cheese (or Pecorino etc.)
  • salt and pepper
Prepare:
  • mortar (optional)*
  • blender
  • baking dish
Serve with:
  • your favourite rice or groats
Start by preheating your oven to 180°C/ 356°F.

Use slices from half the lemon and spread them evenly on the thoroughly dried fillets.

Crush the garlic in your mortar (with a pinch of salt), add sunflower and pumpkin seeds and mash them into a paste. Add nuts, one at a time, and finally basil leaves.

Throw everything into the blender, along with kale and a drizzle of olive oil. When pureed, put on top of salmon after you have set the lemon slices aside. Sprinkle with freshly ground Parmegiano and bake for 10 minutes.

Enjoy!

*You may simply blend all the ingredients at once,  you will deprive your pesto of richness and depth of flavour, though.

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images