Gomułki

04:02

Gomułki*
czyli małże w białym winie z czosnkiem i mascarpone

Omułki przygotowuje się w muszlach, a je tylko te które same się otworzą ponieważ zamknięte nie są świeże.
Małże są delikatne, mają słodkawy posmak i są naturalnie słone. Pycha.


Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  15 minut
Ilość porcji:                 2-3

Składniki:
  • kilogram świeżych omułek (małż)
  • 1 szalotka lub pół zwykłej cebuli
  • 250 ml białego półwytrawnego wina
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka mascarpone

Przygotuj:
  • spory garnek
Podaj z:
  • kieliszkiem białego wina
  • pszennym pieczywem, bagietką lub frytkami z batatów
Małże umyj i oczyść (usuń wszelką narośl), posiekaj czosnek i cebulkę. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę ok 2-3 minut, następnie dodaj czosnek. Po chwili dolej wino i zaczekaj aż zacznie się gotować. Dodaj małże, nałóż pokrywkę i wstrząśnij garnek.

Po 3 minutach duszenia na średnim ogniu sprawdź czy małże się otworzyły. Jeśli nie wszystkie, odczekaj jeszcze minutę, dwie i dodaj łyżkę mascarpone.

Całość jeszcze raz wstrząśnij pod przykryciem. Podawaj w głębokich talerzach z sosikiem, w którym dusiły się omułki.

Możesz również dodać ulubione świeże zioła, takie jak tymianek, bazylia czy inne prowansalskie. Sam smak omułek jest jednak tak dobry, że nie potrzeba go niczym przytłaczać.



Smacznego!


* Przekręcanie różnych nazw zdarza się czasem mojemu mężowi, choć nie on jest w tej dziedzinie mistrzem.



Francja od kuchni - konkurs!

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images