Bakłażan rolowany // Aubergine rolls

12:43

Roladki z bakłażana

Roladki są w przygotowaniu wieloetapowe. Trzeba ugrilować bakłażana, osobno podsmażyć mięso z grzybkami i cebulką, a mimo to przyrządzenie ich nie zajmuje więcej niż 30 minut. Są pyszne, sycące, ale wcale nie ciężkie. Dodatek mozzarelli spaja całość i nadaje im miłą konsystencję. 

Na jeden duży chaps mogą stać się przystawką, choć u mnie były w roli głównej.

scroll down for English

Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  30 minut
Ilość porcji:                 2
Wartość kaloryczna:   350 kcal

Składniki:
  • 1 średni bakłażan
  • 200 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 pieczarki
  • ¼ kulki mozzarelli
  • 2 razy po ½ łyżeczki oliwy
  • ½ łyżeczki harissy/sambalu lub ostrej papryczki w innej postaci
  • sól i pieprz
Przygotuj:
  • patelnię grillową
  • patelnię z nieprzywierającym dnem
  • naczynie do zapiekania
Podaj z:
  • sałatką
Najpierw trzeba zająć się bakłażanem. Kroję go wzdłuż na dość cienkie, półcentymetrowe paski. Można go posolić, odstawić na 10 minut, wypłukać i odsączyć, ja jednak ten proces pomijam. Do grillowania wykorzystuję w sumie około ½ łyżeczki oliwy korzystając z rozpylacza do oliwy. Układam paski na maksymalnie rozgrzanej (wręcz dymiącej) patelni grillowej, spryskanej oliwą. Spryskuję delikatnie oliwą*, grilluję z dwóch stron po około 2 minuty, aż utworzą się paski a bakłażan zmięknie. Po odwróceniu na drugą stronę delikatnie solę.

Wstawiam piekarnik, który będzie potrzebny do wykończenia roladek.

Cebulę siekam i wrzucam na patelnię by ją dobrze zeszklić na małym ogniu w niewielkiej ilości oliwy. Dodaję czosnek, a po minucie dość drobno posiekane pieczarki. Kiedy dojdą, zdejmuję całość z patelni, pod którą zwiększam płomień, i mocno przyrumieniam osolone i popieprzone mięso. Kiedy jest gotowe, łączę z cebulą, czosnkiem i pieczarkami.


Składam roladki nakładając nieco farszu na paski bakłażana, posypując mozzarellą i zwijając. Układam w naczyniu żaroodpornym, tak by się nie rozpadły i zapiekam 10 minut w 180°C.

Smacznego!

* Korzystając z rozpylacza do oliwy zużywam dużo mniej tłuszczu, który bakłażan inaczej chłonąłby na potęgę.


Aubergine rolls


Level of difficulty:     easy
Preparation time:        30 minutes
Servings:                     2
Caloric value:              270 kcal


Ingredients:
  • 1 medium aubergine
  • 200 grams of minced meat (pork and beef)
  • 1 onion
  • 2 cloves of garlic
  • 3-4 champignons
  • ¼ of a mozzarella ball (25g)
  • 2 x ½ tsp olive oil
  • ½ tsp of harissa/sambal or a chilli of different sort
  • salt and pepper
Prepare:
  • grill pan
  • non-stick pan
  • baking dish
Serve with:
  • a salad of your choice
Start with the aubergine. We need long slices, about five-millimetre thick. You can then salt it, leave it for 10, rinse with water and drain – a process I skip. The grill pan has to be steaming hot and sprinkled with oil. I use half a tsp of olive oil for grilling. 2 minutes on each side should be enough for our veggies to soften. After one side is done, I lightly salt it.
After chopping the onion I throw it into the non-stick pan with a dash of olive oil. After it’s been sautéed on low heat, I add garlic, and a minute later, finely chopped champignons. When they’re done, I put it all into a bowl, heat up the pan and fry the salted and peppered meat until golden brown. Then I return the onion and champignons and mix everything together.
I put the rolls together by placing some filling onto the aubergine strip, throw some mozzarella on top and roll, placing in a baking dish so as to prevent unrolling. They need 10 minutes in 180°C/356°F.

Enojoy!

* An olive oil sprayer helps use less fat which is otherwise easily absorbed by aubergine.

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images