Rukola z melonem i chrupiącą szynką Jamon
08:11
Rukola z melonem i chrupiącą szynką
Jamon
Prosta i szybka sałatka jest zdrowym, chrupiącym dodatkiem o wszechstronnych zastosowaniach. Najbliżej jej do kuchni śródziemnomorskiej, choć skomponuje się zarówno z czerwonym mięsem, jak i z delikatnym kurczakiem czy indykiem. Na zieleninę składa się jedynie rukola, której charakterystyczna gorycz złagodzona jest nieco jedwabistą konsystencją dojrzałego melona. A do tego chrupiąca szynka długodojrzewająca uprażona jak bekon. Mniam. U mnie na lekką kolację.
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 10
minut
Ilość porcji:
4
Wartość kaloryczna: 100
kcal
Składniki:
- ¼ cukinii (12-15 pasków)
- 4 plastry szynki Jamon (lub
innej długodojrzewającej)
- 200 gramów rukoli
- ¼ melona
Dressing:
- 1 ząbek czosnku
- sok z plastra cytryny (o
grubości 1cm)
- łyżka octu jabłkowego
- łyżka oliwy
- sól i pieprz
Przygotuj:
- patelnię z
nieprzywierającym dnem
Umyj i wysusz rukolę. Przygotuj
dressing. Czosnek posiekaj, wrzuć do miseczki i dodaj sok z cytryny, ocet,
oliwę i sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odłóż na bok, żeby
wszystkie smaki się przegryzły. Umytą cukinię pokrój wzdłuż obieraczką do
warzyw (nie wykrawaj nasion, zacznij obierać kolejny bok gdy do nich
dojdziesz), odrzucając pierwszy plaster, czyli skórkę. Melona przekrój na pół i
wyjmij pestki. Następnie obierz skórkę i pokrój na półcentymetrowe plastry,
które przekrój na pół, by nie były zbyt długie. Szynkę porwij na kawałki i podsmażaj
porcjami z dwóch stron na chrupko na suchej patelni.
Rukolę podziel na 4 talerze,
na nią połóż plasterki cukinii, melona i szynkę w równych proporcjach. Całość
skrop dressingiem. Powinno wyjść około 2 łyżeczek sosu na porcję sałatki.
Smacznego!

0 komentarze