Temesvári sertéstokány
01:36
czyli wieprzowina po węgiersku
przyrządzona przy pomocy google translate
Bardzo lubię kuchnię węgierską, ale chciałam spróbować czegoś nowego. Na polskich i angielskich stronach
nie mogłam jednak znaleźć nic o czym bym wcześniej nie słyszała. Postanowiłam
zatem poszukać na stronach węgierskich. Tak trafiłam na to danie, które
zinterpretował najpierw translator, a później ja jeszcze przerobiłam po
swojemu. Nie wiem więc czy ostatecznie ma wiele wspólnego z oryginałem, ale na
pewno jest pyszne :)
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 1 i
1/2 godziny
Ilość porcji:
4
Wartość kaloryczna: 510
kcal
Składniki:
- 700 gramów łopatki
wieprzowej*
- 50 gramów chudego
wędzonego boczku*
- 300 gramów zielonej
fasolki
- 2 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 papryka
- 1-2 pomidory
(niekoniecznie)
- 1 puszka pomidorów krojonych bez
skórki
- 1 szklaka wody
- 180 gramów kwaśnej
śmietany 12%
- 150 gramów jogurtu
naturalnego
- 1 łyżeczka kminu
rzymskiego**
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej
papryki
- 1 łyżeczka chili w
płatkach
- sól i pieprz
Przygotuj:
- moździerz (jeśli kmin
masz niezmielony)
- dużą patelnię lub garnek
Podaj z:
- ziemniakami lub ryżem
Pokrój boczek na kostkę ok 1
cm (wykrój większość tłuszczu) i wstaw na nierozgrzaną patelnię na niewielkim
ogniu, tak by tłuszczyk stopniowo się z niego wytapiał. Utrzyj kmin w
moździerzu, posiekaj czosnek i przygotuj pozostałe przyprawy. Następnie pokrój mięso
w paski długości ok 5 cm, odłóż na bok. Cebule pokrój na dość sporą kostkę i
dodaj do boczku, zeszklij na tłuszczyku przez ok 5 minut. Cebulę odsuń na bok
patelni, dodaj mięso i na dużym ogniu zarumień ze wszystkich stron (jeśli masz
niewielką patelnię, zrób to partiami). Przygotuj warzywa: paprykę pokrój na
paseczki wielkości połowy kawałków mięsa, podobnie zrób z pomidorami. Fasolkę
przekrój na pół i odetnij końcówki. Do przyrumienionego mięsa dodaj utarty kmin,
sypkie przyprawy i czosnek i przysmażaj minutę. Następnie dodaj paprykę i
pomidora i przesmaż kilka minut, po czym dodaj pomidory w puszcze i szklankę
wody oraz fasolkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem, od czasu
do czasu mieszając, około 40-60 minut, do miękkości Po tym czasie dodaj śmietanę wymieszaną z
jogurtem. Pamiętaj, żeby całość zdjąć z gazu i dodać do śmietany trochę sosu i
rozrobić przed dodaniem jej do dania. Mimo to, Temesvári sertéstokány może się
zważyć ze względu na jogurt. Nie wpływa to jednak na szczęście na smak :)
Życzę mu apetyt !!!***
*Obkroiłam boczek i łopatkę z
tłuszczu doszczętnie.
**W oryginalnym przepisie był
kminek, za którym nie przepadam.


0 komentarze