Temesvári sertéstokány

01:36

czyli wieprzowina po węgiersku przyrządzona przy pomocy google translate



Bardzo lubię kuchnię węgierską, ale chciałam spróbować czegoś nowego. Na polskich i angielskich stronach nie mogłam jednak znaleźć nic o czym bym wcześniej nie słyszała. Postanowiłam zatem poszukać na stronach węgierskich. Tak trafiłam na to danie, które zinterpretował najpierw translator, a później ja jeszcze przerobiłam po swojemu. Nie wiem więc czy ostatecznie ma wiele wspólnego z oryginałem, ale na pewno jest pyszne :)


Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  1 i 1/2 godziny
Ilość porcji:                 4
Wartość kaloryczna:   510 kcal

Składniki:
  • 700 gramów łopatki wieprzowej*
  • 50 gramów chudego wędzonego boczku*
  • 300 gramów zielonej fasolki
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • 1-2 pomidory (niekoniecznie)
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 szklaka wody
  • 180 gramów kwaśnej śmietany 12%
  • 150 gramów jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego**
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka chili w płatkach
  • sól i pieprz
Przygotuj:
  • moździerz (jeśli kmin masz niezmielony)
  • dużą patelnię lub garnek
Podaj z:
  • ziemniakami lub ryżem
Pokrój boczek na kostkę ok 1 cm (wykrój większość tłuszczu) i wstaw na nierozgrzaną patelnię na niewielkim ogniu, tak by tłuszczyk stopniowo się z niego wytapiał. Utrzyj kmin w moździerzu, posiekaj czosnek i przygotuj pozostałe przyprawy. Następnie pokrój mięso w paski długości ok 5 cm, odłóż na bok. Cebule pokrój na dość sporą kostkę i dodaj do boczku, zeszklij na tłuszczyku przez ok 5 minut. Cebulę odsuń na bok patelni, dodaj mięso i na dużym ogniu zarumień ze wszystkich stron (jeśli masz niewielką patelnię, zrób to partiami). Przygotuj warzywa: paprykę pokrój na paseczki wielkości połowy kawałków mięsa, podobnie zrób z pomidorami. Fasolkę przekrój na pół i odetnij końcówki. Do przyrumienionego mięsa dodaj utarty kmin, sypkie przyprawy i czosnek i przysmażaj minutę. Następnie dodaj paprykę i pomidora i przesmaż kilka minut, po czym dodaj pomidory w puszcze i szklankę wody oraz fasolkę. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, około 40-60 minut, do miękkości Po tym czasie dodaj śmietanę wymieszaną z jogurtem. Pamiętaj, żeby całość zdjąć z gazu i dodać do śmietany trochę sosu i rozrobić przed dodaniem jej do dania. Mimo to, Temesvári sertéstokány może się zważyć ze względu na jogurt. Nie wpływa to jednak na szczęście na smak :)

Życzę mu apetyt !!!***



*Obkroiłam boczek i łopatkę z tłuszczu doszczętnie.
**W oryginalnym przepisie był kminek, za którym nie przepadam.

Festiwal Kuchni Węgierskiej 2015

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images