Risotto z melonem, chili i tymiankiem

10:32

W klasycznym połączeniu melona z szynką parmeńską ten drugi składnik zamieniłam na szczyptę chili i wyszło przepyszne połączenie. Słodkawy ryż o ostrym posmaku jest doskonałą propozycją na romantyczną kolację albo bezmięsny obiad.



Poziom trudności:       średni
Czas przygotowania:  40 minut
Ilość porcji:                 2-3
Wartość kaloryczna:   500 kcal (na porcję jeśli tę ilość zjedzą dwa głodomory)


Składniki:
  • 4 garście ryżu Arborio
  • 2 łyżki oliwy
  • 150 ml białego wina
  • 500 ml bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 szalotka lub mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół średniego melona, pokrojonego w kostkę
  • pół łyżeczki chili w płatkach lub pół świeżej papryczki
  • garść świeżego tymianku
  • 1 łyżka mascarpone
  • garść Parmezanu lub innego twardego sera długodojrzewającego
  • sól i pieprz
Przygotuj:
  • sporą patelnię
  • garnuszek do bulionu
Podaj z:
  • kieliszkiem dobrego białego wina
Ja risotto zaczynam zawsze od porządnego przesmażenia ryżu na oliwie. Wrzucam na rozgrzaną patelnię, ale od razu zmniejszam ogień na minimalny. Dopiero potem dodaję posiekaną drobno cebulkę, a po kolejnych dwóch minutach czosnek. W ten sposób mam pewność, że ryż się ładnie upraży, a cebula i czosnek nie przypalą.

Po dodaniu czosnku czekam kilka sekund, aż poczuję jego zapach unoszący się z patelni. Następnie dodaję wino, i na małym ogniu czekam aż ryż wchłonie cały płyn. Później porcjami dodaję bulion (po chochelce) i czekam, aż się wchłonie, cały czas mieszając.

Przy tym daniu nie ma skrótów, trzeba stać przy patelni bite pół godziny. Efekt jest jednak tego wart.

Kiedy zostanie mi około połowa bulionu, dodaję pokrojony w międzyczasie melon, listki tymianku (kilka zostawiam do ozdoby), chili, i doprawiam pieprzem i solą. Wciąż dolewam bulion po chochelce, mieszając risotto. Na samym końcu dodaję łyżkę mascarpone i ¾ Parmezanu.

Nakładam na głębokie talerze i posypuję resztą parmezanu, ozdabiając listkami tymianku.



Buon appetito!



Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images