Słodka strucla z figami, kozim serem i tymiankiem

11:16


Połączenie fig i koziego sera w słodkiej odsłonie



Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  60 minut
Ilość porcji:                 10
Wartość kaloryczna:   110 kcal

Składniki:
  • 5-6 płatów ciasta filo (3/4 z 300g opakowania)
  • 150g chudego serka białego o jednolitej konsystencji np. tego
  • 150g kremowego serka koziego  np. tego
  • 100 gęstego jogurtu naturalnego
  • listki z 2-3 gałązek świeżego tymianku*
  • 1 łyżka miodu
  • 8 sporych fig
  • 2 łyżki mleka
Przygotuj:
  • blaszkę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • pędzelek
Podaj:
  • polane odrobiną miodu

Nastaw piekarnik na 200°C.

Wymieszaj w misce oba serki z jogurtem, tak by nie było grudek. W tym celu do serka o najbardziej zbitej konsystencji dodawaj stopniowo ten o nieco płynniejszej i stopniowo łącz trzepaczką**, podobnie stopniowo dodawaj jogurt. Dodaj listki tymianku i miód i dokładnie wymieszaj.

Figi pokrój w paski około 3-4 mm, pozbywając się najpierw twardych końcówek.


Rozłóż ciasto filo na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Rozłóż krem kozi równomiernie, pozostawiając 2 cm margines z jednej strony dłuższego boku. Rozłóż równomiernie figi i zacznij rolować. Całość posmaruj mlekiem przy użyciu pędzelka.

Wstaw do piekarnika na 35 minut na średnią półkę. Po około 15 minutach sprawdź, czy się za bardzo nie przyrumienił i przykryj folią aluminiową. Zostaw w piekarniku do ostygnięcia.

Podawaj pokrojone na około półtoracentymetrowe kawałki. Można skropić jeszcze odrobiną miodu.

Smacznego!

*Jeśli nie masz świeżego, pomiń. Suszony się tutaj nie nadaje.


** Możesz też oba serki i jogurt zmiksować krótko (nie chcemy masy napowietrzyć) blenderem.

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images