Bananek

01:21

Chlebek bananowo-marchewkowy z jabłkiem

Ciężki i pożywny deser, który może stać się również świetną propozycją na nieco odmienne śniadanie. Banankiem można zajadać się cały tydzień.

Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  30 minut
Czas pieczenia:           1,5 h
Ilość porcji:                 12
Temperatura:              175°C
Wartość kaloryczna:   150 kcal

Składniki:
  • 2 średnie bardzo dojrzałe banany
  • kilka cząstek jabłek z kompotu (1 średnie)
  • 1 szklanka marchewki startej na małym oczku (2 małe)
  • 1 i ½ szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki płatków ( np. jęczmiennych pełnoziarnistych)
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • 1 szklanka bakalii (jagód goi, orzechów pekan, brazylijskich, daktyli)
  • 4 łyżki syropu z agawy (można połowę zastąpić łyżką miodu)
Przygotuj:
  • małą keksówkę
Podaj z:
  • lodami bananowymi
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Rozgnieć banany i jabłka widelcem na jednolitą masę, dodaj marchewkę, mąkę, płatki, len oraz posiekane bakalie, wszystko polej syropem z agawy i dokładnie wymieszaj widelcem, a następnie rękoma.
Formę do keksa wysmaruj masłem, oprósz kaszą manną i przełóż masę. Piecz 1,5h, do suchego patyczka.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images