Zupa lentilkowa
06:55
Zupa z czerwoną soczewicą i chorizo
Pyszna i pożywna zupa, która nie potrzebuje drugiego dania by stanowić kompletny posiłek. Zaprasza aromatem, i świetnie rozgrzewa. Idealna na chłodniejsze jesienne wieczory.
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 60
minut
Ilość porcji:
6
Wartość kaloryczna: 270
kcal
Składniki:
- 2 puszki krojonych pomidorów
bez skórek
- 200 gramów chorizo
- 1 szklanka czerwonej
soczewicy
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 spore marchewki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki ostrej
sproszkowanej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej
papryki w proszku
- 1 łyżeczka
harissy/sambalu lub chili w płatkach*
- 2,5 litra wody lub
bulionu warzywnego
- sól i pieprz
Przygotuj:
- patelnię z
nieprzywierającym dnem
- 5 litrowy garnek
Podaj z:
- gęstym jogurtem lub
śmietaną
Zacznij od pokrojenia chorizo
na ćwiartki. Przekrój kiełbasę wzdłuż na pół, następnie jeszcze raz na pół. Pokrój
na drobną kostkę i wrzuć na mocno rozgrzaną patelnię, by wytopić tłuszcz.
Dodaj
drobno posiekaną cebulę, zmniejsz ogień i poczekaj aż się zrumieni, dodaj
posiekaną paprykę. Kmin utłucz w moździerzu, dodaj pozostałe przyprawy i
wymieszaj. Następnie na patelnię wrzuć marchewkę, również pokrojoną w kostkę, dopraw
warzywa solą i pieprzem, a na końcu dodaj posiekany czosnek. Podsmaż minutę na
małym ogniu i dodaj przyprawy, po czym podsmażaj jeszcze minutę. Przełóż całość
do garnka, dodaj pomidory i 1/3 wody lub bulionu. Resztę wody dodawaj
stopniowo. Zwiększ ogień aż zupa się zagotuje, później zmniejsz płomień. Po około
10 minutach od zagotowania dodaj znów 1/3 płynu. Po kwadransie dodaj ostatnią
porcję wody wraz z soczewicą. Gotuj jeszcze 15 minut, i jeśli warzywa są
miękkie, możesz podawać. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozcieńcz wodą lub
bulionem.
Smacznego!
* zawsze można dodać po postu więcej ostrej sypkiej papryki

0 komentarze