Owsianka

09:45

Owsianka w 15 minut

Na zdjęciu owsianka dodatkowo z łyżką dżemu, obsypana sieminiem lnianym, pestkami dyni i jagodami goji.

A nie w 45? To z płatków błyskawicznych pewnie. A nie. Z górskich, pełnoziarnistych, pełnowartościowych.

Płatków owsianych naprawdę nie trzeba gotować 40 minut. A piersi z kurczaka smażyć 15, ale o tym kiedy indziej ;) Owsiankę wystarczy wstawić, poczekać chwilę do zagotowania, gaz ustawić na minimalny płomień i co jakiś czas przemieszać. Ja to zawsze robię szykując się rano do pracy, zaglądając do kuchni między malowaniem rzęs i układaniem włosów. Dosłownie.

Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  15 minut
Ilość porcji:                 2
Wartość kaloryczna:   300 kcal

Składniki:
  • 6 łyżek płatków owsianych*
  • kilka łyżek wody
  • 1 i ½ szklanki mleka**
  • 1 banan
  • garść malin, borówek, jagód lub innych ulubionych owoców
Przygotuj:
  • półlitrowy garnuszek
Podaj z:
  • ulubionymi orzechami czy ziarnami
Jak już wspomniałam, owsianka robi się praktycznie sama.

Czyli płatki wrzucamy do garnuszka, zalewamy wodą do ich powierzchni i wstawiamy na mocny ogień. Po chili woda powinna odparować, wtedy dolewamy mleko, dokładnie mieszamy i czekamy, aż całość się zagotuje. Zmniejszamy maksymalnie płomień i zostawiamy aż osiągnie lubianą przez nas konsystencję, co jakiś czas mieszając. Gotowe!

Zamiast owoców, można owsiankę podać z konfiturą, miodem, albo samym cukrem (choć ostatniej opcji nie polecam).

Jeśli dodamy więcej mleka, zawsze możemy je wygotować, co nie wpływa na smak owsianki. Lepiej więc dodać więcej niż mniej.

Smacznego!

*Mogą być inne, np. jaglane czy orkiszowe.

**Ja często wykorzystuję mleko migdałowe, lub inne roślinne.

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images