Najprostsze ciasteczka maślane - shortbread
05:44
Najprostsze maślane
ciasteczka. Trzy, no może cztery składniki i gotowe. Pyszne, rozpływają się w
ustach, a co najważniejsze, są zupełnie bezproblemowe. Muszą się chwilkę
chłodzić w lodówce, ale za to czasu na przygotowanie ich nie stracimy prawie
wcale.
Kruche, maślane, po prostu
pyszne.
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 40
minut
Ilość porcji: ok 20 większych lub 40
malutkich ciasteczek
Składniki:
v 170g mąki pszennej tortowej
v 120g masła w temperaturze pokojowej
v 50g cukru lub 30 g ksylitolu
v szczypta soli
v 170g mąki pszennej tortowej
v 120g masła w temperaturze pokojowej
v 50g cukru lub 30 g ksylitolu
v szczypta soli
Przygotuj:
- papier do pieczenia
Masło ucieramy z
cukrem na jednolitą masę. Dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy na jdnolitą masę.
Formujemy kulę, owijamy folią i chłodzimy ok. 10 minut w lodówce.
Rozwałkowujemy na kwadrat 20x20 cm i kroimy na pięć pasków, które następnie
kroimy na 3 lub 6 części.
Tak przygotowane
ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chłodzimy 20
minut w lodówce, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Pieczemy ok. 10
minut, uważając by ciasteczka się nie przypiekły.
Smacznego!
Oryginalny przepis
pochodzi z tej strony.

0 komentarze