Najprostsze ciasteczka maślane - shortbread

05:44

Najprostsze maślane ciasteczka. Trzy, no może cztery składniki i gotowe. Pyszne, rozpływają się w ustach, a co najważniejsze, są zupełnie bezproblemowe. Muszą się chwilkę chłodzić w lodówce, ale za to czasu na przygotowanie ich nie stracimy prawie wcale.
Kruche, maślane, po prostu pyszne.


Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  40 minut
Ilość porcji:                 ok 20 większych lub 40 malutkich ciasteczek

Składniki:

v  170g mąki pszennej tortowej
v  120g masła w temperaturze pokojowej
v  50g cukru lub 30 g ksylitolu
v  szczypta soli

Przygotuj:
  • papier do pieczenia


Masło ucieramy z cukrem na jednolitą masę. Dodajemy mąkę i sól, wyrabiamy na jdnolitą masę. Formujemy kulę, owijamy folią i chłodzimy ok. 10 minut w lodówce. Rozwałkowujemy na kwadrat 20x20 cm i kroimy na pięć pasków, które następnie kroimy na 3 lub 6 części.

Tak przygotowane ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chłodzimy 20 minut w lodówce, a w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.


Pieczemy ok. 10 minut, uważając by ciasteczka się nie przypiekły.

Smacznego!


Oryginalny przepis pochodzi z tej strony.

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images