Bezglutenowe biszkoptowe placuszki śniadaniowe
04:21
Kolejna propozycja na proste
placuszki śniadaniowe, które pasują do każdych praktycznie owoców.
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 10-15
minut
Ilość porcji: 2
Składniki:
§
2 łyżki mąki
ryżowej
§
2 jajka
§
2 łyżki ksylitolu
§
szczypta soli
Przygotuj:
- patelnię z nieprzywierającym dnem
· ulubionymi owocami
· miodem, syropem klonowym, z agawy lub innym :)
Jak do każdego
biszkopta, i do naszych placuszków musimy oddzielić białka od żółtek. Białka
ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Ubijamy również żółtka z ksylitolem
na puszystą masę, do której dodajemy mąkę. Całość łączymy z pianą, którą
dodajemy do żółtek po łyżce i delikatnie mieszamy. Łyżką nakładamy masę na
rozgrzaną patelnię z nieprzywierającym dnem (jeśli takiej nie posiadamy musimy
użyć jakiegoś tłuszczu). Kiedy placuszki zetną się od spodu delikatnie obracamy
na drugą stronę.
Polewamy miodem i
podajemy z bananami, truskawkami, malinami czy innymi owocami, na które mamy
ochotę :)
Smacznego!


2 komentarze
zdrowo i smacznie, czego chcieć więcej ;)
OdpowiedzUsuńNo właśnie! Idealne połączenie na śniadanie :)
Usuń