Bezglutenowe biszkoptowe placuszki śniadaniowe

04:21

Kolejna propozycja na proste placuszki śniadaniowe, które pasują do każdych praktycznie owoców.


Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  10-15 minut
Ilość porcji:                 2

Składniki:

§      2 łyżki mąki ryżowej
§      2 jajka
§      2 łyżki ksylitolu
§      szczypta soli


Przygotuj:
  • patelnię z nieprzywierającym dnem
Podaj z:
·         ulubionymi owocami
·         miodem, syropem klonowym, z agawy lub innym :)



Jak do każdego biszkopta, i do naszych placuszków musimy oddzielić białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Ubijamy również żółtka z ksylitolem na puszystą masę, do której dodajemy mąkę. Całość łączymy z pianą, którą dodajemy do żółtek po łyżce i delikatnie mieszamy. Łyżką nakładamy masę na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającym dnem (jeśli takiej nie posiadamy musimy użyć jakiegoś tłuszczu). Kiedy placuszki zetną się od spodu delikatnie obracamy na drugą stronę.

Polewamy miodem i podajemy z bananami, truskawkami, malinami czy innymi owocami, na które mamy ochotę :)


Smacznego!


Niskokaloryczny styczeń 2016

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

2 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images