Gulasz czeski na ciemnym piwie

03:28

Zobacz jak łatwo robi się ten gulasz :)


Wciąż staram się ten przepis udoskonalić, by dorównać daniu, które jadłam w Pradze w restauracji Ferdynand. Jeszcze mi daleko, choć ten prosty gulasz i tak jest palce lizać :)


Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  2-2.5 h
Ilość porcji:                 2-3
Wartość kaloryczna:   500 kcal

Składniki:
 
· 500g wołowiny, wieprzowiny lub obu rodzajów mięsa
·         1 spora cebula
·         3-4 ząbki czosnku
·         4 łyżeczki majeranku
·         sól i pieprz
·         0,5 l wody
·         0,5  l ciemnego piwa
·         2 łyżeczki oliwy

Przygotuj:
  • spory garnek/patelnia/rondel
Podaj z:
·         pyzami, kaszą lub ziemniakami
·         sałatą ze śmietanką lub jogurtem
 
Zaczynamy od pokrojenia cebuli w talarki i wrzucenia na rozgrzaną patelnię z 1 łyżeczką oliwy. Zmniejszamy ogień do minimum i podsmażamy cebulkę, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie siekamy lub wyciskamy czosnek i kiedy cebulka stanie się przezroczysta dodajemy czosnek na patelnię na kilkanaście sekund, po czym całość zdejmujemy z ognia. Mięso kroimy na centymetrowe kosteczki i doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem i resztą oliwy. Dokładnie obtaczamy wszystkie kawałki mięsa i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Kiedy mięso zacznie się przyrumieniać, mieszamy. Po obsmażeniu ze wszystkich stron, dodajemy 1 szklankę wody i połowę piwa, zostawiamy gulasz na małym ogniu i po około 30 minutach dodajemy resztę wody i piwa. Gotujemy do miękkości, jeszcze ok 1,5-2 godzin. 



Tu gulasz podany z sałatą rzymską ze słodkim jogurtem. Mały jogurt mieszamy z 2 łyżkami ksylitolu, polewamy sałatę.


Smacznego!


Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images