Żytnio-ryżowe korzenne babeczki dyniowe

10:01

Zobacz jak zrobić babeczki na filmie :)



Muffinki są zbite, sycące, a przy tym bardzo aromatyczne. Przyjemnie chrupią dzięki dodatkowi orzechów w mojej mieszance bakalii.

Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  35 minut
Ilość sztuk:                  20   
Wartość kaloryczna:   120 kcal

Składniki:
 
·         1 szklanka puree z dyni
·         2 jajka
·         ½ szklanki syropu z agawy lub klonowego lub nieco mniej miodu
·         150-200 g bakalii (rodzynek, żurawiny, orzechów)
·         170 g (1 szklanka) mąki żytniej razowej
·         170 g (1 szklanka) mąki ryżowej
·         ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
·         1 łyżeczka cynamonu
·         1 łyżeczka kardamonu
·         tłuszcz do wysmarowania foremki
 
Przygotuj:
  • miskę
  • foremki na małe muffinki
Nagrzewamy piekarnik do 180°C.



Do sporej miski wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i przyprawy i wszystko mieszamy. Następnie dodajemy jajka i puree i dokładnie łączymy. Dodajemy bakalie (u mnie orzechy brazylijskie, jagody goji, rodzynki, skórka cytrusowa, daktyle).



Przekladamy ok 2 łyżek masy do foremek wcześniej wysmarowanych tłuszczem.

Pieczemy 20-25 minut do suchego patyczka, sprawdzając co jakiś czas czy babeczki się nie przypiekają.


Smacznego!

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Bardzo ładne :) mogłabyś zdradzić z jakiego przepisu robisz rogale marcinskie o których wspominałaś w komentarzu na moim blogu ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Ciasto robię z przepisu z blogu moje wypieki. Robiłam różne i to moim zdaniem wychodzi najlepeij :) Nadzieniem też inspirowane tamtym, ale nieco zmienione - będzie dziś jeszcze na blogu :)

      Usuń

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images