Jak zrobić domowe mleko migdałowe

11:44

Domowe mleko migdałowe

Mleko roślinne można zrobić z migdałów, nerkowców, prawie każdych orzechów, ale też wiórków kokosowych :)
Lepsze od kupnego, w końcu zupełnie naturalne, a do tego tańsze.
Świetnie odświeży owsiankę i inne dania bazujące na mleku. Pyszne! A jakie proste!


Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  kilka minut (moczymy migdały kilka godzin)

Składniki:

·        migdały w skórkach lub blanszowane
·        woda
Przygotuj:
  • garnek lub dzbanek
  • blender kielichowy
  • gazę i sitko
Wykorzystaj do:
·        owsianki
·        jako zamiennik tradycyjnego mleka do wszelkich potraw



Migdały musimy namoczyć na kilka godzin, zalewając je wodą, tak by całkowicie przykryć ich powierzchnię. Po tym czasie odsączamy je odmierzając trzykrotnie więcej świeżej wody niż mamy migdałów. Ja zawsze używam szklanki do odmierzania.

Blendujemy migdały z wodą 1 minutę na najwyższych obrotach miksera. Stopniowo przelewamy gotowe mleko przez sitko na którym ustawiamy gazę.

Gotowe!

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images