Naleśniki z mąki ryżowej

11:30

scroll down for English

Zobacz film :)

Kolejna zdrowa propozycja na pyszny deser. Naleśniki nie są tak delikatne jak z mąki pszennej, w strukturze bardziej papierowe, ale wciąż pyszne :)



U mnie z kremem kasztanowym, pasują jednak do wszystkiego :)

Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  20-30 minut
Ilość sztuk:                  10-14        
Wartość kaloryczna:   90 kcal

Składniki:
 
·         ½ szklanki mąki ryżowej
·         1 szklanka mleka
·         2 jajka
·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
·         1 łyżka ksylitolu*

Przygotuj:
  • ubijaczkę i sporą miskę
  • patelnię z nieprzywierającym dnem

Do sporej miski wsypujemy mąkę i wbijamy do niej jajka. Wszystko dobrze mieszamy, a po chwili dodajemy cukier i stopniowo (!) mleko. Taka kolejność i dokładne rozmieszanie składników przed dodaniem kolejnej porcji mleka pozwoli uniknąć grudek.

Gdy masa będzie gładka, niewielką chochelką nalewamy ciasto na mocno rozgrzaną patelnię, jednoczenie rozprowadzając ciasto, tak by naleśnik był cienki – widać to na filmie.

Naleśniki smażymy ok 30-40 sekund, przewracamy i po kilkunastu sekundach ściągamy z patelni.

Smacznego!



*Można zastąpić białym cukrem.

Rice flour crepes

Another healthy dessert. These crepes are not as silky as wheat flour ones, but they’re yummy nonetheless.

Difficulty level:           easy
Preparation time:         20-30 minutes
No crepes:                   10-14
Caloric value:              90 kcal

Ingredients:
·         ½ rice flour
·         1 cup of milk
·         2 eggs
·         1 tsp. of vanilla extract
·         1 tbsp. of xylitol

Prepare:
  • a whisk and a large bowl
  • a non-stick pan
Put the flour into the bowl. Add both eggs and whisk everything together. Add sugar and vanilla extract and finally 1/5 of the milk. Whisk everything until smooth and then add the rest of the milk.

Pour with a small ladle onto the hot pan. Fry until possible to flip (about 30-40 seconds) and a few more seconds on the other side.

Serve with chestnut cream, chocolate, cream cheese, jam or anything you like really :)

Enjoy!

*Sugar is a possible substitute.

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images