Bezglutenowe (dyniowe) muffinki z otrąb

12:06

scroll down for English

Zobacz film :)

Pyszne i zdrowe muffinki w kolejnej odsłonie :) W dwóch wersjach: z dynią i bez. Przepis z dynią jest w nawiasach :)
Można do nich użyć otrąb jednego rodzaju, kupić gotową mieszankę, lub zrobić jak ja i samemu skomponować swój miksturę.

Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  35 -40 minut
Ilość sztuk:                  8  (12)    
Wartość kaloryczna:   120 kcal (88)

Składniki:

·         1 i ½ szklanki otrąb (230g) np: 
ü  ½ owsianych (75g)
ü  ½ orkiszowych (50g)*
ü  ¼ gryczanych (55g)
ü  ¼ płatków jaglanych (50g)
·         garść (20g) jagód goji
·         garść (35g) suszonej żurawiny
·         1 dojrzały banan pokrojony w kostkę
·         2-4 łyżek syropu z agawy/klonowego/miodu**
·         1 łyżka lnu mielonego + 3 łyżki wody LUB 1 jajko
·         ½ szklanki czarnej herbaty
·         1 łyżeczka przyprawy do piernika
·         (360g pulpy dyniowej – upieczonej dyni)***

Przygotuj:
  • miskę
  • foremkę na muffinki
Nagrzewamy piekarnik do 180°C.

Do sporej miski wsypujemy otręby, jagody goji, żurawinę, banana i len wymieszany z wodą. Dodajemy przyprawę do piernika i mieszamy. Zalewamy herbatą  i mieszamy. (Dodajemy pulpę dyniową i dokładnie mieszamy).
Pieczemy 30-35 minut, sprawdzając co jakiś czas czy babeczki się nie przypiekają.

Smacznego!

* W diecie bezglutenowej otręby orkiszowe trzeba zastąpić dowolnymi innymi.
**U mnie łyżka, nie wyszły bardzo słodkie.
***Dodaj odrobinę więcej miodu do wersji dyniowej.



 Bran oat muffins
Ingerdients:

  • 1 1/2 cup of bran oats
  • 20g goji berries
  • 35g dried crannberries
  • 1 ripe banana (diced)
  • 2-4 tbsp. of maple syrup
  • 1 flax egg
  • 1/2 cup of tea
  • 1 tsp of mixed spice
  • 360g pumpkin pulp.

Preheat oven to 180°C/356°F


Combine all the dry ingredients in a large bowl, add the cubed banana, mixed spice, (flax) egg and tea. For the pumpkin version, add the pulp and a little more sweetener, to taste.

Bake for 30-40 minutes checking every 10 minutes to see if they're not too browned.

Enjoy!

Sposób na dynię 2015

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Niestety orkisz to rodzaj pszenicy, więc muffinki nie są bezglutenowe...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za uwagę. Ja ze swojej diety nie wykluczam glutenu, ale jak napisałam można użyć dowolnych otrąb, Podana przeze mnie kompozycja może być dowolnie modyfikowana.

      Usuń

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images