Słodka śliwkowo-gruszkowa zupa krem // Sweet plum and pear soup

13:46

scroll down for English


Dwukolorowa zupa, czyli w sumie dwie, które robi się jednocześnie.

Zainspirowana powidłami z nutą pomarańczy, które widziałam na moich wypiekach, postanowiłam to połączenie przekształcić w pyszną zupę. Sama śliwką z pomarańczą też się sprawdzi, choć gruszkowo-imbirowy mus nadaje ostrości.


Polecam!

Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  30 minut
Ilość porcji:                 6                
Wartość kaloryczna:   200 kcal

Składniki:

·         1 kg śliwek
·         skórka otarta z połowy pomarańczy
·         750 ml bulionu warzywnego (500 + 250)
·         5 gruszek
·         ¼ łyżeczki świeżo startego imbiru

Przygotuj:
  • blender
  • dwa garnki
Śliwki pozbawiamy pestek i wrzucamy do garnka ze skórkami. Smażymy jak na powidła, choć nie będziemy ich tak mocno odparowywać. Po około 10 minutach dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, a 20 minut później lub innymi słowy kiedy zaczną się rozpadać, dolewamy 250 ml bulionu. Całość blendujemy.

W drugim garnku gotujemy gruszki pokrojone w kostkę, również ze skórkami, ale bez gniazd nasiennych z 500 ml bulionu na niewielkim ogniu do miękkości (jeśli weźmiemy miękkie, dojrzałe gruszki potrwa to krócej, ok 10 minut i zupa będzie słodsza). Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę imbiru i całość miksujemy na gładką masę.

Nakładamy zupę na talerz w proporcjach ¾ śliwek i ¼ gruszkowej.

Posypujemy grzankami  np. z chleba żytniego - u mnie uprażone na 1 łyżce masła (którą dodaję po chwili, by kilka grzanek całego masła na raz nie wchłonęło).



Każda z tych zup może też być podawana oddzielnie, razem są jednak najpyszniejsze :)

Smacznego!


Czas na śliwki



Sweet plum and pear soup

This is a two-colour soup, mixed on the plate :)

Difficulty level:           easy
Preparation time:         30 minutes
Servings:                      6
Caloric value:              200 kcal

Ingredients:
  • 1 kg ripe plums
  • zest of ½ an orange
  • 750 ml of vegetable stock
  • 5 pears
  • ¼ tsp. of freshly grated ginger
Prepare:
  • blender
  • 2 pots
Serve with:
  • croutons

Deseed the plums and throw into one pot. Cook until tender, but after about 10 minutes add zest of half an orange. After another 20 minutes, or sooner if very ripe, they should be ready. Pour 500 ml of the stock and blend until smooth.

In a separate pot cook diced pears (throw out the core) in the remaining 250 ml of stock on low heat until tender, which will take about 10 minutes, or a little more if not ripe. Add fresh ginger and blend.

Pour ¾ of plum soup and ¼ pear soup into a soup plate. Add croutons, e.g. from rye bread.

You can eat the soups separately, they complement each other extremely well, though.

Enjoy!

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images