Wołowina na jarmużu z pieczarką brunatną

13:25

Delikatne mięso i grzyby o orzechowym posmaku
z nutą szałwi w tle

Czas przygotowania:  30 minut
Ilość porcji:                 2
Wartość kaloryczna:   300 kcal

Składniki:
  • 250 g pieczarek brunatnych
  • 100 g jarmużu
  • 200 g wołowiny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szalotka
  • kilka liści szałwii
  • 1 łyżka masła
  • 2 x po ½ łyżki oliwy
  • sól i pieprz
Przygotuj:
  • patelnię
  • patelnię grillową
Podaj z:
  • 100 g kaszy jęczmiennej lub brązowego ryżu
Wstaw wodę na kaszę. Na patelni rozgrzej masło z ½ łyżki oliwy i na małym ogniu podsmaż połowę szałwii. Następnie umyj dobrze pieczarki, osusz i pokrój na ćwiartki. Uduś pieczarki na maśle szałwiowym. W trakcie duszenia pieczarek przygotuj jarmuż; umyj, osusz, pozbądź się łodyg i porwij na niewielkie kawałki.
Wstaw kaszę i rozgrzej patelnię grillową. Posiekaj czosnek i przygotuj szalotkę do grillowania – przetnij ją wzdłuż i na skropionej oliwą patelni rozłóż każdą warstwę osobno. Uduszone pieczarki posól i popierz delikatnie, dodaj jarmuż i jeszcze nieco dopraw, trzymaj na małym ogniu. Kiedy zmięknie, dodaj czosnek. Mięso pokrój na półcentymetrowe paski.
Zgrillowaną szalotkę odłóż na bok, a na bardzo mocno rozgrzany grill wrzuć pozostałe listki szałwii, pokrop znów oliwą i ułóż mięso. Minuta z każdej strony powinna wystarczyć by mięso pozostałe różowe w środku, po dwóch będzie mocno wysmażone.
Kasza powinna być już gotowa. Odcedź ją i ułóż na talerzu, sprawdź czy nie trzeba doprawić jarmużu i też ułóż na talerzu. Na wierzchu ułóż kawałki mięska.
Smacznego!

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images