Przekąska w sam raz na mecz czyli sagonki :)

08:45

Pyszne sajgonki z nadzieniem mięsno-warzywnym
czyli klasyczna przekąska azjatycka w sam raz na mecz :)
 
 

Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  30-40 minut
           
 
Składniki:
  • 25 płatów papieru ryżowego
  • sos chili do maczania sajgonek
  • olej do smażenia
Na farsz:
ª      1/3 kapusty pekińskiej
ª      ½ marchewki
ª      125 g grzybów np. shitake lub pieczarek (u mnie brunatne)
ª      mała garść ulubionych kiełków (u mnie rzodkiewki)
ª      2 szczypiory
ª      300 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki)

Przyprawy do farszu:
                  §      1 łyżka sosu sojowego ciemnego

§      ½ łyżeczki sosu rybnego
§      1 łyżeczka octu ryżowego
§      1 papryczka chili (u mnie bardzo ostra - TaoTao)
§      1 łyżeczka świeżo startego imbiru



Marchewkę i kapustę kroimy w paseczki i wrzucamy do sporej miski. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na suchej patelni aż odparują. Kiełki siekamy i wraz z pokrojonym szczypiorem wrzucamy do pozostałych warzyw. Farsz doprawiamy wszystkimi przyprawami.

Przygotowujemy głęboki talerz z letnią wodą i maczamy pojedynczo płaty papieru ryżowego. Nakładamy około łyżkę farszu (lub więcej, w zależności od wielkości papieru) i zwijamy sajgonkę. Sposób zwijania pokazany jest na filmie.

Kiedy sajgonki obeschną, czyli mniej więcej kiedy zrobimy ostatnią – zaczynamy smażyć. Najlepiej jest je smażyć na głębokim tłuszczu - parę minut aż się ładnie zezłocą, delikatnie zbrązowią.

Podajemy na ciepło lub zimno z sosem chili.


Smaczengo!

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images