Domowa pszenna tortilla jak marzenie

09:15

Prosta i szybka w przygotowaniu, o idealnej strukturze :)

Wiele już przepisów przerobiłam i zawsze wychodziły mi łamliwe placuszki, których nie dało się złożyć. Ten przepis za to jest idealny!


Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  40 minut (10 + 30 czekania)
Ilość porcji:                 8
Wartość kaloryczna:   150

Składniki:

§      2 szklanki mąki pszennej
§      pół kostki smalcu lub oleju
§      2/3 szklanki gorącej wody
§      ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
§      1 łyżeczka soli


Przygotuj:
  • mikser
  • patelnię 28 cm

Mąkę, sól, proszek i smalec miksujemy, dodajemy wodę i wykładamy ciasto na blat. Podsypując delikatnie mąką ugniatamy i dzielimy na 8 części (ja dzielę na pół, połówkę na pół znowu itd.). Każdy kawałek ciasta rolujemy w kuleczkę i odstawiamy na pół godziny lub dłużej. Ważne by kuleczki były szczelnie zamknięte. Mogą też przenocować w lodówce.

Każdą kuleczkę rozwałkowujemy na cienki placek (tak cienki jak chcemy, czyli u mnie bardzo :) ).
Placuszki nakładam na rozgrzaną patelnię i trzymam paręnaście sekund z każdej strony (tak by nie powstały ciemniejsze zrogowacenia) na średnim ogniu.

Ja najbardziej lubię z kurczakiem lub z tym chili con carne.
Smacznego!

Przepis orygnialny znajdziecie tutaj.


Jeśli podobał Ci się ten przepis, zajrzyj na Facebooka, odiwedź też mój kanał na YouTube :)

Jeśli nie wiesz jak się wymawia to hiszpańskie słowo to kliknijcie w głośniczek w tym linku.

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

4 komentarze

  1. O, to jest zdecydowanie przepis dla mnie. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetnie, cieszę się :) Dodatkową zaletą jest w tym przepisie duża oszczędność :)

      Usuń
  2. Czasami robię tortillę i nowy przepis też sobie zapiszę.

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images