Noodle z polędwicą wieprzową i brokułem

12:29

Kolejna prosta propozycja dla zabieganych.
Zdrowo, smacznie i szybko!
Polędwiczka wieprzowa, do tego zdrowy brokuł i wiążący wszystko wyrazisty sos sojowy. Pyszne połączenie, które sprawdza się zarówno z noodlami jak i z kaszą lub ryżem:)


Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:   20 minut
Ilość porcji:                2

Składniki:

ª      150 g makaronu typu noodle lub np. bucatini
ª      2 ząbki czosnku
ª      1 cm imbiru
ª      ok. 300g polędwiczek wieprzowych 
ª      1 brokuł
ª      2 łyżki ciemnego sosu sojowego
ª      1 łyżka oliwy lub oleju do woka

Przygotuj:
·         patelnię
·         2 garnki


 
Zaczynamy od wstawienia wody na makaron oraz wstawienia brokułu (podzielonego na różyczki, łodygi nie używamy) do wody i zagotowania – różyczki gotujemy al. dente, czyli ok 7 – 10 minut. Zaraz po tym zabieramy się za krojenie polędwiczek w bardzo cieniutkie plasterki. Siekamy czosnek oraz imbir i dodajemy do polędwiczek, które marynujemy też w sosie sojowym i oliwie.


Wstawiamy makaron i zaczynamy rozgrzewać patelnię. Mięso smażymy partiami na bardzo rozgrzanej patelni, poniżej minuty z każdej strony – obracamy jak tylko złapią mocno rumiany kolor. Do gotowego mięsa dodajemy różyczki brokułu i świeżo odcedzony makaron. Wszystko dokładnie mieszamy i voila! Gotowe!

wersja z ryżem


Smacznego!


Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images