Najlepsze pieczone ziemniaczki

09:11

Prosty przepis na pieczone ziemniaczki, 
chrupiące z zewnątrz, 
mięciutkie w środku :)


Dla dwóch osób potrzebujemy:
  • 4-5 ziemniaków
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn lub inne zioła



Rozgrzewamy piekarnik do 220-230°C i wkładamy do niego blaszkę lub naczynie do zapiekania.

Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy na ósemki. Płuzemy 2-3 razy w zimnej wodzie, a następnie wstawiamy na gaz w garnuszku zalane wodą wraz z połową soli. Od zagotowania gotujemy 5 minut. 


Po tym czasie ziemniaczki odcedzamy i w tym samym garnuszku mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Ziemniaki nieco się rozpadną, ale to nie szkodzi :) 

Z piekarnika wyjmujemy gorącą blaszkę czy naczynie i wylewamy na nie pozostałą oliwę. Przekładamy ziemniaki i dodajemy rozgnieciony czosnek w łupinach o raz garść świeżego rozmarynu. Całość rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni.

Pieczemy 30-40 minut, sprawdzając czy ziemniaczki się nie przypalają z którejś strony za bardzo.

Ziemniaczki są idealnym dodatkiem do mięs, ale mogą też stanowić doskonałą przekąskę :)

Jeśli podoba Ci się ten przepis to zapraszam na Fanpage na FB oraz na mój kanał na YouTube.

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

1 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images