Prosta zapiekanka ziemniaczana z mięsem, śmietanką, chili i ziołami

05:09

Proste do zrobienia danie z podstawowych składników.
Każdy sobie poradzi, każdemu też powinno smakować :)
Nie jest dietetycznie, nie emanuje ta potrawa też zdrowymi fluidami, za to będzie idealnym posiłkiem weekendowym.
Niewiele tu pracy jeśli mamy robota kuchennego, który za nas cieniutko pokroi ziemniaki, w przeciwnym razie można się nieco zmęczyć korzystając z obieraczki do warzyw.

Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  1,5 h
Ilość porcji:                 4


Składniki:

ª      6-7 sporych ziemniaków
ª      2 kulki mozzarelli
ª      2-3 ząbki czosnku
ª      1 duża cebula
ª      ok. 100 g pieczarek    
ª      500g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki)
ª      mała śmietanka 12% (słodka)
ª      1 szklanka białego wina
ª      sól i pieprz
ª      ½ łyżeczki płatków chili
ª      ½ łyżeczki ziół prowansalskich
ª      oliwa lub masło

Przygotuj:
·         robota krojącego w cienkie plasterki / szatkownicę / obieraczkę do warzyw
·         garnek
·         patelnię
·         duże naczynie żaroodporne



Rozgrzewamy piekarnik do 220°C.

Zaczynamy od pokrojenia ziemniaków. Najwygodniej wrzucić je do robota, który stworzy nam plasterki z ziemniaków w parę sekund. Szatkownica też się nada, a w ostateczności skorzystałabym ze zwykłej obieraczki do warzyw – chcemy, żeby nasze ziemniaczki były cieniutkie, pokrojone jak na chipsy. Zalewamy je wodą, aż zostaną całkowicie przykryte ( u mnie to był litr wody), solimy ok. ½ łyżeczki i gotujemy ok 5 minut. Nie przelewam ziemniaków wodą parę razy, chcę, żeby cała skrobia została i zagęściła zapiekankę. Ja niestety się zagapiłam i moje rozgotowałam, ale nie wpłynęło to bardzo na smak zapiekanki, ziemniaki po prostu nie wchłonęły śmietanki i musiałam czekać aż nieco jej odparuje w piekarniku.



Przygotowujemy czosnek i cebulkę. Kroimy je drobno, pieczarki kroimy na szóstki lub ćwiartki jeśli są drobne. Podsmażamy cebulkę do zeszklenia na oliwie lub maśle, dodajemy mięso i podsmażamy aż mięso zmieni kolor. Dodajemy pieczarki i czekamy aż zmniejszą objętość; odparują. Na patelnię wlewamy wino i znowu czekamy aż odparuje prawie zupełnie.

Śmietankę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu, chili oraz ziołami prowansalskimi i dodajemy do mięsa, po chwili zdejmujemy z ognia.

W naczyniu żaroodpornym komponujemy zapiekankę. Na dnie układamy ziemniaki, następnie mięso ze śmietanką i znowu ziemniaki. Tak aż do wyczerpania składników – ostatnią warstwę powinno stanowić mięso. Na wierzchu układamy mozzarellę. Pieczemy około 40-50 minut. Ja musiałam po około 30 minutach, przykryć zapiekankę folią aluminiową, żeby się zbytnio nie przypiekła z wierzchu.

Smacznego!


Print Friendly and PDF

You Might Also Like

1 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images