Kasza orkiszowa z musem brokułowym i kurczakiem w ziołach

04:34

W biedronce wciąż trwa festiwal zdrowej żywności, o którym mówiłam na YouTube, czas więc wykorzystać niektóre produkty, które tam zakupiłam.
Ten przepis to szybki obiad w tygodniu, którego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a będzie zdrowo, smacznie i do syta!
Zaczynam od kaszy orkiszowej, która bardzo nam zasmakowała©
Do tego puree z brokułu z odrobiną sera i trochę kurczaka doprawionego inaczej niż zwykle.
Całość palce lizać.
Oczywiście kaszę można podmienić na swoją ulubioną ;)


Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  20-30 minut
Ilość porcji:                 2
Wartość kaloryczna:   wkrótce się pojawi :)

Składniki:

·         1 pierś z kurczaka
·         sól i pieprz
·         ½ łyżeczki ziół prowansalskich
·         1 łyżka oleju lnianego
·         różyczki z 1 brokuła
·         2 łyżki mascarpone
·         feta (u mnie prostokącik 3 na 2 cm)
·         pieprz mielony
·         1-2 torebki kaszy orkiszowej



Kaszę gotujemy zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu (ja gotuję 2-3 minuty krócej) z odrobiną soli. Różyczki brokułu (mogą być mrożone) gotujemy w wodzie lub na parze z solą do miękkości (nie al dente), a mięso kroimy na małe paseczki lub inny kształt i marynujemy z solą, pieprzem, ziołami i olejem.

Ugotowany brokuł blendujemy w z serami i pieprzem na gładką masę i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem jeśli jest to konieczne.

Mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni dosłownie 1-2 minuty z każdej strony (ja zawsze sprawdzam czy już jest gotowe przepoławiając 1 czy 2 kawałki) i podajemy z kaszą i musem z brokułu.

Smacznego!


Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images