Kasza orkiszowa z musem brokułowym i kurczakiem w ziołach
04:34
W biedronce wciąż trwa
festiwal zdrowej żywności, o którym mówiłam na YouTube, czas więc wykorzystać
niektóre produkty, które tam zakupiłam.
Ten przepis to szybki obiad w
tygodniu, którego przygotowanie nie zajmie nam dużo czasu, a będzie zdrowo,
smacznie i do syta!
Zaczynam od kaszy orkiszowej,
która bardzo nam zasmakowała©
Do tego puree z brokułu z
odrobiną sera i trochę kurczaka doprawionego inaczej niż zwykle.
Całość palce lizać.
Oczywiście kaszę można
podmienić na swoją ulubioną ;)
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20-30
minut
Ilość porcji: 2
Wartość kaloryczna: wkrótce się pojawi :)
Składniki:
· 1 pierś z kurczaka
· sól i pieprz
· ½ łyżeczki ziół prowansalskich
· 1 łyżka oleju lnianego
· różyczki z 1 brokuła
· 2 łyżki mascarpone
· feta (u mnie prostokącik 3 na 2 cm)
· pieprz mielony
· 1-2 torebki kaszy orkiszowej
Kaszę
gotujemy zgodnie ze wskazówkami zawartymi na opakowaniu (ja gotuję 2-3 minuty
krócej) z odrobiną soli. Różyczki brokułu
(mogą być mrożone) gotujemy w wodzie lub na parze z solą do miękkości (nie al dente),
a mięso kroimy na małe paseczki lub
inny kształt i marynujemy z solą,
pieprzem, ziołami i olejem.
Ugotowany brokuł blendujemy w z serami i pieprzem na gładką masę i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem jeśli
jest to konieczne.
Mięso
smażymy na mocno rozgrzanej patelni dosłownie 1-2 minuty z każdej strony (ja
zawsze sprawdzam czy już jest gotowe przepoławiając 1 czy 2 kawałki) i podajemy
z kaszą i musem z brokułu.
Smacznego!

0 komentarze