Kurczak Parmigiana

03:13

Proste danie z kurczaka, bardzo popularne w Stanach, gdzie myślą, że to włoski przysmak. Ale tutaj jest bardziej jak z naszą rybą po grecku, o której w Grecji nikt nie słyszał. Kurczak w parmezanie z Włoch ma tylko parmezan i sos pomidorowy :)


Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  40 minut
Ilość porcji:                 2-3

Składniki:

ª      3 spore piersi z kurczaka
ª      150 g parmezanu
ª      bułka tarta
ª      mąka pszenna
ª      jajko
ª      500 ml passaty pomidorowej
ª      suszone oregano
ª      ząbek czosnku
ª      cebula
ª      2 mozzarelle
ª      sól i pieprz

Przygotuj:
·         patelnię
·         duże naczynie żaroodporne

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.



Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, a następnie odcinamy polędwiczki. Wkładamy je do solidnego woreczka (np. z Lidla) i rozbijamy z obu stron na dość cienkie i duże płaty, tak by nie zrobić w nich dziur. Wyjmujemy i solimy oraz pieprzymy z obu stron.

Sos zaczynamy od posiekania cebuli i rozdrobnienia czosnku. Podsmażamy na oliwie, najpierw cebulę, po kilku minutach dorzucamy czosnek. Na patelnię wylewamy passatę, doprawiamy oregano, pieprzem i solą  i na małym ogniu redukujemy aż stanie się gęsta i zmniejszy objętość o ok. ¼.

Przygotowujemy trzy talerze: z mąką, z rozkłóconym widelcem jajkiem i z bułką tartą wymieszaną w proporcji 1:1 z Parmezanem startym na drobnych oczkach. Najlepiej zacząć od połowy Parmezanu (ok. 70g) i dodać do niego tyle samo bułki tartej. Każdy kotlet (i polędwiczki) obtaczamy najpierw w mące, później w jajku, a następnie w bułce wymieszanej z parmezanem. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu jeśli mamy patelnię z  nieprzywierającym dnem, a w głębokim tłuszczu jeśli do patelni przywierają smażone rzeczy (ser z panierki się roztapia i może przywierać do dna). Smażymy piersi bezpośrednio po panierowaniu.

Gotowy sos przelewamy do naczynia żaroodpornego, na sosie układamy usmażone kotlety i na całości rozrzucamy rozdrobnioną w palcach lub pokrojoną na plasterki mozzarellę, a na nią wysypujemy pozostały parmezan. Wstawiamy do piekarnika na około 5 -10 minut aż ser się całkowicie roztopi.

Smacznego!

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

2 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images