Najprostszy przepis na udo indycze

07:56

Jedno z najprostszych dań, które doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Indyk jest mięsem szczególnie polecanym na diecie oraz w odżywianiu dzieci. Pewnie ze względu na dużo zawartość białka, a małą tłuszczu. Ja jednak udziec indyczy polecam jako świąteczną alternatywą dla schabu czy karkówki.


 

Poziom trudności:       średni
Czas przygotowania:  5-10 minut
Czas pieczenia:           1 godzina
Ilość porcji:                 4

Składniki:
 
*        udziec indyczy
*        1-2 ząbki czosnku
*        sól i pieprz
*        1 łyżka oliwy
*        opcjonalnie: łyżeczka majeranku
*        woda
 
Przygotuj:
·         porządną patelnię lub rondel z pokrywką

Podaj z:
·         kaszą
·         ziemniakami

Najpierw z udźca pozbywamy się zbędnych kawałków tłuszczu. Nacieramy go solą i pieprzem, oliwą oraz majerankiem. Słyszałam niejednokrotnie opinie, że majeranek gorzknieje jeśli doda się go na samym początku. Tutaj nic takiego nie zaobserwowałam.

Na mocno rozgrzanej patelni rumienimy mięso z wszystkich stron, dodajemy czosnek rozgnieciony (może być w łupinie, da więcej aromatu), a następnie zostawiamy na małym ogniu i podlewamy szklanką wody, przykrywamy.

Co około 15 minut sprawdzamy mięso i podlewamy wodą (po szklance) i dusimy mięso aż do miękkości. Najłatwiej to sprawdzić widelcem. Jeśli gładko wchodzi w mięso to znaczy, że udziec jest gotowy :)


Smacznego!


Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images