Ziołowo-winny gulasz wołowy z całymi pieczarkami

11:15

Każda prawie pani domu ma swój sposób na gulasz. Może nawet nie jeden, ale parę. Tak jest w moim przypadku. Pokazywałam już przepis na prosty gulasz wieprzowy na piwie, teraz przyszedł czas na gulasz wołowy.
Miałam pomysł na zrobienie tego gulaszu z całymi pieczarkami i wyszło świetnie! Jest to danie treściwe, w którym, co bardzo niecharakterystyczne dla moich potraw, królują wielkie kawałki.
Serdecznie polecam :)




Poziom trudności:       średni
Czas przygotowania:  15 minut
Czas gotowania:          2-2,5 godziny
Ilość porcji:                 4

Składniki:

©      500 g mięsa wołowego
©      400 g pieczarek
©      2 duże marchewki
©      1 papryka
©      1 średnia cebula
©      2-3 ząbki czosnku
©      sól i pieprz
©      porządna łyżeczka ziół prowansalskich
©      1 szklanka wina
©      2 ostre papryczki chili
©      ok 10 kaparów
©      oliwa
©      1 łyżeczka masła
©      woda

Przygotuj:
·         patelnię
·         garnek

Podaj z:
·         pyzami
·         kaszą
·         ziemniakami


Zaczynamy od przygotowania produktów, żeby wszystko było pod ręką. Musimy posiekać drobno kapary, papryczki chili i ewentualnie czosnek (choć tym razem pokroiłam go na cienkie plasterki). Cebulę i paprykę oraz mięso kroimy w dużą około centymetrową kostkę. Marchewki kroimy w centymetrowe kawałki w poprzek :)

Zaczynamy od podsmażenia mięsa z solą i pieprzem (bierzemy część przypraw) na dużym ogniu, tak by się przyrumieniła natychmiast – obsmażamy z wszystkich stron :) Odkładamy na bok i na tej patelni smażymy cebulę, a po chwili dodajemy pieczarki wraz z łyżką masła. Kiedy ładnie zmiękną lekko solimy i odkładamy na bok. Na tę samą patelnią wrzucamy pozostałe warzywa, czyli paprykę i marchewkę i po delikatnym obsmażeniu dodajemy kapary, papryczki i po chwili dorzucamy mięso oraz zioła. Całość zalewamy około litrem wody i gotujemy na małym ogniu.

Po około 15 minutach wlewamy wino i gotujemy kolejne 2 godziny, co jakiś czas dolewając nieco wody.

Podajemy z pyzami, ziemniakami, kaszą czy nawet chlebem (a może bagietką, w klimatach prowansalskich pozostając).

Smacznego!

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images