Frytki z batatów z kminem rzymskim

11:11

Popularne, choć jeszcze nie powszechnie znane. Banalne i pyszne, świetne jako dodatek do dania, choć u nas często jadane na kolację :)
Frytki z batatów powinny pojawić się w każdym domowym menu.

Dodatek kminu rzymskiego nadaje tym słodkim warzywkom orientalny posmak, za którym bardzo przepadam.



Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:   30-40 minut
Ilość porcji:                2
Wartość kaloryczna:    400 kcal

Składniki:

·         2 duże bataty (ok. 700g)
·         2 łyżki oliwy
·         ½ łyżeczki kminu rzymskiego
·         sól i pieprz
Przygotuj:
  • naczynie do zapiekania/blaszkę
Podaj z:
·         sosem czosnkowym lub ketchupem

Bataty kroimy na dość spore frytki – one i tak zmniejszą swoją objętość i polewamy oliwą oraz posypujemy solą, pieprzem i, jeśli za nim przepadamy, mielonym kuminem.

Pieczemy w rozgrzanym do 200°C piekarniku, ok. 25-30 minut, sprawdzając co jakiś czas czy się za nadto nie przypiekają.



Smacznego!

Jeśli podoba Ci się ten przepis, zapraszam na mój kanał na YT oraz na FB, żeby być na bieżąco.



Print Friendly and PDF

You Might Also Like

3 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images