Delikatne trufle ze śmietanki kokosowej

11:39


Wszystkie moje poprzednie wersje „rafaello” były ciężki i zbite, a ja wciąż szukałam czegoś lżejszego. A odkąd zobaczyłam przepis na lody ze śmietanki kokosowej, chodził za mną pomysł wykorzystania jej do trufli. Postanowiłam dodać nieco orzechów, wiórków oczywiście. Na koniec amarantus ekspandowany i odrobina czekolady, które wszystkie składniki połączyły na tyle, że można podawać te delikatne trufelki w temperaturze pokojowej.


Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  15 minut (+ 3-4 h)
Ilość sztuk:                 15-20


Składniki:

ª      400 ml mleczka kokosowego*
ª      180 g wiórków kokosowych (160+20)
ª      50 orzechów nerkowca
ª      6-7 łyżek ksylitolu**
ª      30 g amarantusa ekspadowanego
ª      30 g białej czekolady
ª      50 g migdałów blanszowanych


Przygotuj:
  • melakser
Podaj z:
·         dobrą kawą lub herbatą

Zobacz jak szybko się je przyrządza :)




*Puszkę z mlekiem kokosowym (polecam bio z Rossmana – bez sztucznych dodatków) wstawiamy do lodówki na kilka godzin ( ca najmniej 3-4), wodę wylewamy, a śmietankę wykorzystujemy do naszych trufli.

Oprócz chłodzenia mleczka, siekania orzechów i topienia czekolady, cały szkopuł polega na sprawnym połączeniu wszystkich składników, nic więcej. Rozdrabiamy więc orzechy w melakserze i dodajemy śmietankę*** i ksylitol. Roztapiamy czekoladę i czekamy aż ostygnie, co jakiś czas mieszając, by nie porobiły się grudki. Mieszamy, a następnie dodajemy 160g wiórkó i amarantusa. Miksujemy i dodajemy czekoladę. Gdyby konsystencja była zbyt rzadka, możemy dodać nieco więcej amarantusa. Formujemy kuleczki, najpierw rozpłaszczając część masy na dłoni, wkładamy tam migdała i zwijamy w kuleczkę. Obtaczamy w wiórkach kokosowych, lub w wersji luksusowej obtaczamy w dodatkowej białej czekoladzie…

Smacznego!

** Lub ok. 10 łyżek cukru. Można też posłodzić syropem z agawy czy innym neutralnym w smaku słodzikiem.

*** Następnym razem najpierw ubiję śmietankę mikserem, żeby masa była bardziej napowietrzona i jeszcze delikatniejsza.

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

2 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images