Prosty miodownik z masą budyniową

10:45

Pyszne ciasto, którego wersji jest niemalże tyle co sernika.

W tej wersji wystarczy je upiec 2-3 dni przed jedzeniem.

Dla poszukujących zdrowszej, niskokalorycznej wersji polceam tę z zapachów kuchni.

U mnie prosto, tradycyjnie. Trzy kruche spody i budyniowo-maślany krem.
A na wierzchu polewa kakaowa o karmelowym posmaku.
Mniam.


Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  60 minut
Ilość porcji:                 40-50


Składniki:

Na ciasto:
ü  0,5 kg mąki pszennej
ü  20 dag masła
ü  1 jajko
ü  1 łyżeczka sody oczyszczonej
ü  15 dag cukru pudru
ü  2 łyżki miodu
Na krem:
ü  0,5 l mleka
ü  budyń śmietankowy bez cukru
ü  1 szklanka cukru
ü  1,5 kostki masła w temperaturze pokojowej
Na polewę:
ü  2 łyżki masła
ü  5 łyżek cukru
ü  1 łyżka kakao
ü  3 łyżki wody


Przygotuj:
  • garnuszek
  • dużą blaszkę - 36x25 cm
  • papier do pieczenia



Zaczynamy od przygotowania kremu. Gotujemy budyń, według instrukcji na opakowaniu, z tym, że dodajemy szklankę cukru. Odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozgrzania piekarnika na 180°C. Masło rozpuszczamy z miodem i studzimy. Mąkę mieszamy z cukrem, sodą, jajkiem i przestudzonym masłem z miodem. Wyrabiamy do połączenia składników i dzielimy na 3 placki. Pieczemy na papierze do pieczenia na złoty kolor ok.10-12 minut. Najłatwiej ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej (przezroczystej).

Wracamy do kremu. Ubijaczką dobrze rozcieramy masło na krem (ja to robię w mikserze), a następnie dodajemy przestudzony budyń.

Na jeden placek nakładamy połowę kremu i przykrywamy drugim plackiem. Powtarzamy, a na wierzch wylewamy i równomiernie rozprowadzamy polewę. Żeby ją zrobić wystarczy wszystkie na nią składniki zagotować i pogotować paręnaście sekund.


 

Smacznego!

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Po prostu UWIELBIAM takie ciasto!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja, chociaż będę pewnie częściej powracała do zdrowszej i nie tak przesłodzonej wersji z blogu zapachy kuchni :)

      Usuń

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images