Guacamole - czyli awokado w najpyszniejszej postaci (przepis podstawowy)

01:34


Szybka pasta na chleb, choć chyba bardziej popularna jako dip do nachosów lub w zdrowszej wersji słupków marchewki, selera naciowego czy innych twardych warzyw :)
Ja kocham, mój mąż nie znosi (awokado w ogóle).
Kto jeszcze nie jadł musi spróbować, bo takiej bomby witaminowej nie można pominąć w jadłospisie :)

Tradycyjnie guacamole powinno zawierać sok z limonki, świeżą kolendrę (nie lubię) i czasami pomidory - można i takiej wersji spróbować.

Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  10 minut
Ilość porcji:                 2

Składniki:

ª      1 dojrzałe awokado
ª      2 ząbki czosnku
ª      1 łyżeczka soku z cytryny
ª      sól i pieprz
ª      pół szalotki lub odrobina cebuli
ª      2 cm chili



Awokado przekrawam na pół i nożem kroję w kratkę, a następnie wyjmuję łyżką ze skórki, od razu skrapiam cytryną, żeby nie straciło koloru. Siekam czosnek i cebulkę, bardzo drobno, podobnie robię z chili. Wszystko mieszam, solę i pieprzę do smaku i gotowe!

Ja najbardziej lubię guacamole na kanapce, choć bardziej popularne jest w wersji jako salsa do chipsów z tortilli czy warzyw jak marchewka i seler.


Smacznego!


Print Friendly and PDF

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Fajnym sposobem na ładny kolor awokado (oprócz nie zamiast soku z cytryny) jest pozostawienie w nim pestki - trochę pomaga, a przede wszystkim szczelne okrycie folią spożywczą po przygotowaniu dzięki czemu mniej się utlenia, u nas w ten sposób pasta z awokado siedzi w lodówce nawet 3 dni (rzadko tyle przetrwa, ale jak mamy kilka różnych past to się zdarza) i nadal jest apetyczne, choć już nie tak piękne jak zaraz po zrobieniu. Uwielbiam wszelkie pasty z awokado i nie tylko, z innych warzyw też są super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zostawiam pestkę w środku jeśli wykorzystuję połowę awokado :) Ja właśnie mało robię past z innych warzyw, co muszę zmienić :)

      Usuń

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images