Wegańskie curry z dynią, batatem i ciecierzycą

13:08

Kuchnia azjatycka jest jedną z moich ulubionych, a przyprawy i dodatki, które stanowią jej bazę idealnie pasują do jesiennej aury, kiedy trzeba zacząć się rozgrzewać na wszelkie sposoby. Najlepiej zacząć od kuchni! Na przykład z tym indyjskim curry z tajską nutą :)

Podany przepis świetnie sprawdzi się z innymi dodatkami, np. z kurczakiem. Jeśli nie mamy czasu, siły lub ochoty na robienie pasty, możemy kupić gotową, choć pozbawiamy się w ten sposób (prawie) całej zabawy ;)

Zobacz jak przygotować to danie na filmie :)

Poziom trudności:       średnie
Czas przygotowania:  2 h
Ilość porcji:                 6-8
Wartość kaloryczna:  200 – 270  kcal

Składniki:

ü  Na pastę:
·         sok z 1/3 limonki
·         1 łyżka sosu sojowego
·         1 łyżka sosu rybnego
·         3-4 liście kafiru
·         3 łyżeczki tartej trawy cytrynowej
·         4 łyżeczki kminu rzymskiego
·         2 łyżeczki gałki muszkatołowej
·         2 ziarenka ziela angielskiego
·         4 łyżeczki kolendry
·         1 łyżeczka cynamonu
·         2 łyżeczki kurkumy
·         2 łyżeczki świeżo startego imbiru
·         3 ostre papryczki ( u mnie taotao)
·         4 ząbki czosnku
 
ü  Warzywa i dodatki:
·         puszka krojonych pomidorów bez skóry ( lub w sezonie kilka pomidorów pokrojonych, bez gniazd nasiennych)
·         1,5 szklanki bulionu warzywnego lub wody
·         400 ml (puszka) mleczka kokosowego
·         1-2 (120 g) marchewki
·         150 g pędów bambusa
·         110 g fasolki szparagowej
·         150 g papryki (1 duża lub dwie małe)
·         500 g dyni
·         700 g słodkiego ziemniaka (batata)
·         100 g ciecierzycy
·         50 g orzeszków ziemnych
·         1 łyżka oleju kokosowego lub innego, bezzapachowego

Przygotuj:
  • moździerz lub młynek do mielenia
  • bardzo dużą patelnię lub garnek z szerokim dnem
Podaj z:
·         ryżem (np. brązowym) lub kuskusem czy komosą ryżową



Jeśli używasz cieciorki suszonej, trzeba ją namoczyć na 24 h w dwa razy większej ilości wody niż masz ciecierzycy. Po tym czasie trzeba ją odcedzić i gotować około godziny w nowej wodzie, również w dwa razy większej jej ilości. Ciecierzycę z puszki można dodać do curry bez dodatkowej obróbki.

Najpierw przygotujemy pastę, tak by wszystkie składniki miały czas się połączyć przed dalszą obróbką. W moździerzu ucieramy kolendrę i kmin (nie podprażam ich wcześniej, gdyż w paście trafią na patelnię). Dobrze ucieram, a następnie dodaję czosnek i dalej ucieram na pastę. Dodaję trawę cytrynową oraz liście kafiru, które wcześniej nieco rozcieram w dłoniach. Papryczki drobno siekam i również dodaję do moździerza i ucieram. Następnie dodaję sproszkowane przyprawy (gałkę, cynamon i kurkumę). Świeżą gałkę ścieramy na małych oczkach do moździerza lub dodajemy na samym początku i rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy po łyżce sosu sojowego i rybnego oraz wyciskamy sok z połowy limonki. Całość mieszamy. Gotową pastę odkładamy na bok.


Podprażamy orzeszki ziemne na dość mocnym ogniu parę minut i odstawiamy do ostygnięcia.

Musimy też przygotować warzywa. Dynię i bataty kroimy w równą, mniej więcej centymetrową kostkę. Podobnie kroimy paprykę, natomiast fasolkę kroimy na 3, a marchewkę w słupki.

Na patelni podsmażamy pastę na oleju około minuty, a następnie dodajemy batat i dynię, a po wymieszaniu dodajemy pomidory. Całość zalewamy szklanką bulionu, dodajemy ciecierzycę i gotujemy na małym ogniu. Po około 15 minutach dodajemy fasolkę i paprykę (chcemy, żeby były nieco chrupkie, a nie rozgotowane). Po kolejnych 15 minutach dodajemy pędy bambusa, a po 3-4 minutach zalewamy mleczkiem kokosowym. Po 2-3 minutach zdejmujemy z ognia, dodajemy marchewkę oraz orzeszki, mieszamy i gotowe!

Podajemy z ryżem lub komosą ryżową. Mniam! 


Smacznego!

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

2 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images