Barmbrack – proste irlandzkie ciasto na Halloween

15:06

Zobacz na filmie jak przygotować ciasto


Smaczne ciasto, które może nam się nieco kojarzyć z keksem ze względu na mnogość bakalii. Moja wersja to pewnie raczej Teabrack; brakuje w tym przepisie drożdży, jest za to herbata i whiskey. Mało słodkie, czemu łatwo można zaradzić, u nas jednak przede wszystkim pałaszowane na śniadanie :)


Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  20 minut
Czas pieczenia:            1h 40 minut
Ilość porcji:                 10    
Wartość kaloryczna:   200 kcal/plasterek

Składniki:

·         250g mąki żytniej razowej (lub innej, najlepiej pełnoziarnistej)
·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
·         1 łyżeczka przyprawy do piernika
·         12 daktyli
·         12 śliwek
·         100g rodzynek i/lub żurawiny suszonej
·         100 g skórki kandyzowanej
·         2 garście jagód goji
·         1 jajko / 1 łyżka lnu + 3 łyżki wody
·         50ml whiskey
·         100 ml czarnej herbaty
·         5 łyżek miodu

Przygotuj:
  • 2 miski (mniejszą i większą)
  • foremkę na keksa 12x21*
Nagrzewamy piekarnik do 200°C.

Do mniejszej miski wsypujemy mniejsze bakalie (skórkę, jagody goji, rodzynki, żurawinę), większe natomiast kroimy na cząstki (4-6) i dorzucamy. Wszystko zalewamy herbatą oraz whisky, mieszamy i odstawiamy na 15 minut
Do sporej miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy jajko lub „jajko” wegańskie, czyli len wymieszany z wodą :) Dodajemy miód oraz bakalie wraz z pozostałą herbatą i whiskey.


Przekładamy do keksówki i pieczemy 1 godzinę i 40 minut lub do „suchego patyczka”. Po około pół godzinie  zmniejszamy temperaturę do 180°C, warto też sprawdzić (i później sprawdzać co 15 minut) czy ciasto nie przypala się od góry i ewentualnie przykryć folią aluminiową.


Smacznego!



*Można użyć innej foremki, wówczas zmieni się czas pieczenia.

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Ciekawa jestem, jak smakuje :) Ma wyjątkowo chwytliwą nazwę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest ciekawy w smaku - aromat whiskey jest przyjemnie wyczuwalny :)

      Usuń

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images