Buckeye czyli kuleczki z masła orzechowego w czekoladzie

13:00

Zobacz na filmie jak je przyrządzić :)


Przysmak ze stanu Ohio nazwany tak na cześć popularnej w tych rejonach odmiany kasztana, którą ma przypominać – sami zobaczcie
U mnie w zdrowej odsłonie: zamiast cukru pudru, spudrowany ksylitol, z dodatkiem amarantusa ekspandowanego.



Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  1h (ale tylko 10 minut pracy, a reszta czekania)
Ilość sztuk:                  30       
Wartość kaloryczna:   70 kcal/sztuka

Składniki:
 
·         1 szklanka masła orzechowego
·         1 szklanka amarantusa ekspandowanego
·         1/3 szklanki spudrowanego ksylitolu*
·         100 gramów czekolady (pół na pół gorzka z mleczną)
·         szczypta soli
Przygotuj:
  • miskę
  • deskę/blazkę pokrytą papierem do pieczenia
W tym przepisie (jak w każdym prawie;)) ważne jest by zachować proporcje i kolejność.

Najpierw mieszamy masło z pudrem, potem dodajemy taką samą objętościowo ilość amarantusa.

Próbujemy i ewentualnie dodajemy szczyptę soli. Formujemy kuleczki o średnicy ok. centymetra i odstawiamy do lodówki na około pół godziny.

W kąpieli wodnej (miska nad gotującą się wodą, która nie dotyka dna tej miski), rozpuszczamy czekoladę – można też w mikrofali. Dokładnie mieszamy, a następnie maczamy kuleczki w czekoladzie i odstawiamy do zastygnięcia (kilkanaście minut w lodówce).



Smacznego!


*Można zastąpić białym cukrem, wówczas dodajemy ½  do  ¾ szklanki.

Print Friendly and PDF

You Might Also Like

4 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images