Bezglutenowe śniadaniowe muffiny kokosowo-owsiane

00:41

scroll down for English
Przepis zaczerpnęłam stąd, z pysznej filozofii smaku, a następnie nieco zmieniłam na swoje potrzeby. Ważne, żeby nie piec ich w papilotkach, są zbyt klejące.

 Zobacz na filmie:)

Te pyszne babeczki są idealne zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek.


Poziom trudności:       łatwe
Czas przygotowania:  35 -40 minut
Ilość sztuk:                  6        
Wartość kaloryczna:   120 kcal

Składniki:

·         ½ szklanki płatków owsianych
·         ¼ szklanki wiórków kokosowych
·         2 płaskie łyżki lnu mielonego (opcjonalnie)
·         garść malin (mogą być mrożone)
·         pół banana
·         garść jagód goji
·         ½ szklanki jogurtu
·         1 łyżka ksylitolu*
·         1 łyżka sezamu do posypania
·         olej kokosowy do wysmarowania foremek
Przygotuj:
  • miskę
  • foremkę na muffinki
Nagrzewamy piekarnik do 180°C.

Do sporej miski wsypujemy płatki, wiórki, len i mieszamy. Dodajemy jagody, ksylitol i wbijamy jajko. Całość dobrze ze sobą łączymy. Następnie dodajemy jogurt i owoce (nie trzeba ich rozmrażać). Foremkę na muffinki smarujemy tłuszczem i przekładamy masę, tworząc równe porcje.

Pieczemy 30-35 minut, sprawdzając co jakiś czas czy babeczki się nie przypiekają i ewentualnie przykryć folią aluminiową z wierzchu.

Smacznego!

*Można zastąpić białym cukrem.
**Lub inny tłuszcz.


 Coconut oat muffins

Healthy yummy breakfast any time of the year :)


Difficulty level:           easy
Preparation time:         35-40 minutes
No crepes:                   6
Caloric value:              120 kcal

Ingredients:
  • ½ cup of rolled oats
  • ¼ cup of shredded coconut
  • 1 whole egg
  • 2 flat tbsp. of ground flax seed (optional)
  • a handful of raspberries (can be frozen)
  • ½ a banana, cut into slices and then quarters
  • a handful of goji berries
  • ½ cup of yoghurt
  • 1 tbsp. of xylitol*
  • 1 tbsp. of sesame seeds to sprinkle on top
  • coconut (or other) oil to grease the tray
Prepare:
  • a large bowl
  • a muffin tray
Preheat oven to 180°C/356°F.

Mix dry ingredients (oats, coconut shreds, flax seed, xylitol) in the bowl. Add goji berries, the egg and mix thoroughly. Then add yoghurt, mix, and finally your fruit. Combine gently.

Grease your tray and divide the batter evenly. To do that I always put 1 tbsp. per muffin, then add more.

Bake 30-35 minutes, checking halfway if they are not starting to burn.


* You can use regular sugar instead.


Print Friendly and PDF

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. A do tego zdrowe i proste w przygotowaniu :) Muszę spróbować Twoje jaglane z dynią. Wyglądają smakowicie:)

      Usuń
  2. Takie to można jeść bez wyrzutów sumienia;)

    OdpowiedzUsuń

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images