Bezglutenowy tort smocze jajo

01:29

Bezglutenowy tort smocze jajo

Jako fanka Gry o Tron musiałam się postarać świętując premierę kolejnego sezonu serialu.
Postanowiłam zrobić tort, który był też spóźnionym urodzinowym prezentem dla mojego męża.

Lekki w środku, z puchowym kremem z mascarpone i kwaskawymi malinkami, ciężki na zewnątrz od maślanych smoczych łusek ;)

Polecam!


Poziom trudności:       średnie
Czas przygotowania:  3-4 godziny
Ilość porcji:                 10

Będziesz potrzebować:
·         tortownicę 24cm
·         papier do pieczenia
·         rękaw cukierniczy
·         tylkę nr 61 z Wiltona lub inną w kształcie płatka


Składniki:

Na biszkopt:
·         2/3 szklanki mąki ryżowej
·         1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
·         5 jajek
·         3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

Na krem z mascarpone:
·         200 gramów śmietany kremówki 36%
·         250 gramów mascarpone
·         2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z połowy wanilii
·         3 łyżki cukru pudru

Na krem maślany do zdobień:
·         225 gramów miękkiego masła
·         300 gramów cukru pudru - przesianego
·         1 łyżka śmietany kremówki
·         2 łyżki ekstraktu waniliowego
·         barwnik spożywczy

Dodatkowo:
·         125 gramów malin


1.      Rozpoczynamy od upieczenia biszkoptu.


  
Piekarnik ustawiamy na 170°C. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej, choć wyjęte świeżo z lodówki można łatwo ogrzać w ciepłej wodzie. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, a następnie na wolnych obrotach dodajemy stopniowo cukier. Ja dodaję po łyżce. Następnie po jednym dodajemy żółtka, a następnie przesiane mąki, również stopniowo. Na tym etapie nie korzystamy z miksera, tylko delikatnie łączymy mąki z masą białkową. Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm.
 
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 minut do suchego patyczka. Nie rzucamy! Zaadoptowałam ten przepis ze słynnego biszkoptu rzucanego, ale w tym wypadku to się nie sprawdza – co widać na filmie ;)


2.      Przechodzimy do robienia kremu z mascarpone.


Jest on bardzo szybki do zrobienia. Musimy jedynie ubić śmietankę i dodać, również nieco ubity serek mascarpone (żeby krem był bardziej sztywny), całość dosładzamy i dodajemy wanilię (ja najczęściej dodaję do mascarpone przed połączeniem ze śmietanką). Korzystam z bardzo tłustej śmietanki i nie radzę zamieniać ją na 30%, gdyż bez żelatyny krem może być zbyt lejący. Krem odstawiamy pod przykryciem do lodówki.
 
3.      Krem maślany



Równie prosty krem do zdobienia, którego sekretem jest odpowiednia konsystencja. Masło musi być miękkie, ale nie topiące się.
 
Masło wraz z przesianym cukrem pudrem miksujemy na gładką masę, aż cukier zupełnie się rozpuści. Dodajemy wanilię, lub inny dodatek smakowy, jak rum czy inny ekstrakt, oraz łyżkę śmietanki kremówki. Następnie bierzemy część kremu i w osobnej miseczce rozprowadzamy z barwnikiem do całkowitego połączenia, a następnie łączymy z całym kremem. W taki sam sposób dodajemy kolejne porcje barwnika (ja korzystałam z barwnika w proszku) aż do uzyskania odpowiedniego koloru.
 
4.      Składanie tortu i ozdabianie


 
Na kartce A4 drukuję obraz jajka, który następnie wycinam z biszkptu.
 
Jajo przekrawamy na pół i nakładamy cały krem z macarpone, na który kładziemy maliny. Biszkoptu nie trzeba nasączać – u nas jedzony był 3 dni i cały czas był wilgotny. Na krem wykładam umyte i dobrze osuszone malinki, a na to drugą część biszkoptu. Całość wyrównuję, tak by krem był równomiernie rozłożony przy krawędziach i nie było „dziur”.
 
Przed dekorowaniem, nałożyłam na boki wartswę kremu maślnaego, ale myślę, że nie jest to konieczne. Kremu w rezultacie było nieco za dużo. Korzystając z tylko nr 61, przy pomocy rękawa cukierniczego zdobię tort robiąc szlaczki w poprzek jajka, następnie uzupełniam boki. I gotowe! :)




Print Friendly and PDF

You Might Also Like

0 komentarze

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images