Barmbrack – proste irlandzkie ciasto na Halloween
15:06
Zobacz na filmie jak przygotować ciasto
Smaczne ciasto, które może nam
się nieco kojarzyć z keksem ze względu na mnogość bakalii. Moja wersja to
pewnie raczej Teabrack; brakuje w tym przepisie drożdży, jest za to herbata i
whiskey. Mało słodkie, czemu łatwo można zaradzić, u nas jednak przede
wszystkim pałaszowane na śniadanie :)
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20
minut
Czas pieczenia: 1h 40 minut
Ilość porcji: 10
Wartość kaloryczna: 200
kcal/plasterek
Składniki:
·
250g mąki żytniej
razowej (lub innej, najlepiej pełnoziarnistej)
·
1 łyżeczka
przyprawy do piernika
·
12 daktyli
·
12 śliwek
·
100g rodzynek
i/lub żurawiny suszonej
·
100 g skórki
kandyzowanej
·
2 garście jagód
goji
·
1 jajko / 1 łyżka
lnu + 3 łyżki wody
·
50ml whiskey
·
100 ml czarnej
herbaty
·
5 łyżek miodu
Przygotuj:
- 2 miski (mniejszą i
większą)
- foremkę na keksa 12x21*
Nagrzewamy piekarnik do 200°C.
Do mniejszej miski wsypujemy
mniejsze bakalie (skórkę, jagody goji, rodzynki, żurawinę), większe natomiast kroimy
na cząstki (4-6) i dorzucamy. Wszystko zalewamy herbatą oraz whisky, mieszamy i
odstawiamy na 15 minut
Do sporej miski wsypujemy mąkę
i proszek do pieczenia, dodajemy jajko lub „jajko” wegańskie, czyli len
wymieszany z wodą :) Dodajemy miód oraz bakalie wraz z pozostałą herbatą i whiskey.
Przekładamy do keksówki i
pieczemy 1 godzinę i 40 minut lub do „suchego patyczka”. Po około pół godzinie zmniejszamy temperaturę do 180°C, warto też
sprawdzić (i później sprawdzać co 15 minut) czy ciasto nie przypala się od góry
i ewentualnie przykryć folią aluminiową.
Smacznego!
*Można użyć innej foremki,
wówczas zmieni się czas pieczenia.
2 komentarze
Ciekawa jestem, jak smakuje :) Ma wyjątkowo chwytliwą nazwę :)
OdpowiedzUsuńJest ciekawy w smaku - aromat whiskey jest przyjemnie wyczuwalny :)
Usuń