Chili con carne
07:37
To nie będzie przepis prosto z
Meksyku. Wołowina będzie nie w kawałkach, będzie za to sos Worcestershire i
wino. Koniecznie musi być ostre, w końcu to chili! Nie zabraknie dobrej czekolady, fasoli i kminu rzymskiego. Aromat
kolendry was uzależni. Pychotki w mig, choć najlepsze na drugi dzień :)
A na jesienne wieczory przy lampce wina w sam raz:)
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 1h 20 minut
Ilość porcji: 4
Wartość kaloryczna: 550 kcal
Składniki:
· 2 cebule
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 500 g mielonej wołowiny
· 3-5 ząbków czosnku
· 200 ml czerwonego półwytrawnego wina
· półtorej linijki gorzkiej czekolady
· puszka czerwonej fasoli (400g)
· 1 łyżka sosu Worcestershire /ˌwʊs.təʃə/
· 2 puszki pomidorów bez skóry (krojonych lub ewentualnie całych)
· 2 łyżeczki cynamonu
· pół łyżki kminu rzymskiego (mielonego lub lepiej świeżo utartego w moździerzu)
· pół łyżki kolendry (mielonej lub lepiej świeżo utartej w moździerzu)
· 2-4 papryczek chili*
· sól i pieprz
· 1 łyżka oliwy z oliwek
· 500 g mielonej wołowiny
· 3-5 ząbków czosnku
· 200 ml czerwonego półwytrawnego wina
· półtorej linijki gorzkiej czekolady
· puszka czerwonej fasoli (400g)
· 1 łyżka sosu Worcestershire /ˌwʊs.təʃə/
· 2 puszki pomidorów bez skóry (krojonych lub ewentualnie całych)
· 2 łyżeczki cynamonu
· pół łyżki kminu rzymskiego (mielonego lub lepiej świeżo utartego w moździerzu)
· pół łyżki kolendry (mielonej lub lepiej świeżo utartej w moździerzu)
· 2-4 papryczek chili*
· sól i pieprz
Przygotuj:
- dużą patelnię lub rondel
- moździerz, jeśli przyprawy nie są mielone
Podaj z:
- bagietką lub w torilli
Cebule musimy pokroić w drobną
kostkę, czosnek drobno posiekać**. Posiekać trzeba też papryczkę. Podsmażamy
cebulę na oliwie z oliwek na małym ogniu (do zeszklenia), dodajemy
czosnek i po kilku sekundach podkręcamy ogień i dodajemy mięso, dwie solidne
szczypty soli i solidną szczyptę pieprzu.
Smażymy rozdrabniając mięso, aż
się usmaży. Dolewamy wino i dusimy do całkowitego wygotowania płynu.
Teraz należy dodać pomidory z
sokiem, szczyptę soli, wszystkie przyprawy i papryczkę, w zależności od
pożądanej ostrości. Dusimy na małym ogniu do
rozgotowania pomidorów i odparowania płynu, w międzyczasie dodać łyżkę sosu Worcestershire.
Następnie dodajemy odcedzoną fasolę z puszki i półtorej linijki gorzkiej czekolady i dusimy przez 1 minutę mieszając aż czekolada się rozpuści a fasola się podgrzeje (około 1 minuty).
Próbować i dodajemy przyprawy jeśli będzie za mało wyraziste lub za mało słone. Ważne są wyraźne aromaty kolendry i kminu.
Następnie dodajemy odcedzoną fasolę z puszki i półtorej linijki gorzkiej czekolady i dusimy przez 1 minutę mieszając aż czekolada się rozpuści a fasola się podgrzeje (około 1 minuty).
Próbować i dodajemy przyprawy jeśli będzie za mało wyraziste lub za mało słone. Ważne są wyraźne aromaty kolendry i kminu.
Smacznego!
Przepis dawno temu inspirowany
tym.
*Dla mnie tyle lub więcej, nie
usuwam pestek i białego albedo. Moim zdaniem lepiej użyć mniej papryczek niż marnować
pestki.
**Można wycisnąć, dla mnie taka
metoda jednak nie wydobywa dość aromatu ;)
0 komentarze