Pieczona owsianka z otrąb
02:31
scroll down for English
Kolejna prosta propozycja na
szybkie śniadanie :) Coś dla tych, którzy podobnie jak a lubią różnorodność i
zawsze muszą spróbować wszystkich potraw. Każda foremka do zapiekania może
zawierać inną kompozycję składników i w ten sposób mamy kilka owsianek za
jednym zamachem :)
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20
minut
Ilość porcji: 2
Wartość kaloryczna: 300
kcal
Składniki:
· 120 g dowolnych otrąb (u mnie mieszankach owsianych, gryczanych, żytnich)
· 1 szklanka mleka (może być roślinne)
· 1 szklanka wody
· ulubione owoce, orzechy i bakalie
· ulubiony słodzik (cukier, syrop klonowy etc )
Przygotuj:
- rondelek
- 6 foremek do zapiekania (kokilki)
Nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Do rondelka wrzucamy otręby i
zalewamy je wodą i mlekiem. Na dużym ogniu zagotowujemy i wyłączamy gaz.
W czasie gdy owsianka się
zagotowuje przygotowujemy kokilki: do każdej wrzucamy ulubione składniki: np.
kilka truskawek i łyżkę syropu z agawy, albo łyżkę wiórków kokosowych i kilka
daktyli :) Co tylko chcecie!
Do każdej kokilki dodajemy 3
łyżki owsianki i mieszamy dokładnie. Pieczemy w piekarniku ok 5-10 minut na
wysokiej półce, aż owsianki się zarumienią.
Smacznego!
Yummy baked porridge
Składniki:
· 120 g oat barns
· 1 cup of milk
· 1 cup of water
· favourite fruits, nuts etc.
· favourite sweetener (sugar, maple syrup etc )
Prepare:
- a small pan
- 6 ramekins
Preheat
oven to 180°C/356°F.
Put oat bran into the pan and pour milk and water over
them, bring to the boil and set aside.
In the meantime put your favourite ingredients into
each ramekin and combine with 3 tbsp. of your porridge. Bake for 5-10 minutes
on a high shelf in the oven until slightly browned.
Enjoy!
0 komentarze