Lekki krem kasztanowy jak domowe monte
11:52
Pyszny krem, u mnie w wersji
odchudzonej, na mleku z ksylitolem. Oprócz koniaku konieczny jest jeszcze dodatek
ekstraktu waniliowego lub laski wanilii. Warto! Przez konsumujących porównany
do wymieszanego monte :)
Klasyczny dodatek do
naleśników we Francji znany jako crème de marrons.
Poziom
trudności: łatwe
Czas przygotowania: 20-25
minut
Wartość kaloryczna: 450
kcal
Składniki:
- 100 g kasztanów jadalnych
- 250-300 ml mleka*
- 3 łyżki ksylitolu**
- 1 łyżka koniaku (u mnie Napoleon)
- 1 ekstraktu waniliowego
Przygotuj:
- garnuszek
- mikser
Podaj z:
- naleśnikami
Kasztany trzeba rozłupać i
pogotować w połowie (150 ml) mleka z
dodatkiem ksylitolu i koniaku ok 5 minut, aż zmiękną. Jeśli mamy gotowane
kasztany, wystarczy je zagotować.
Po tym czasie dodajemy prawie
całe mleko , ekstrakt waniliowy i całość miksujemy na gładką masę. U mnie
blender ręczy nie dał rady – przeniosłam krem do kielichowego, dzięki któremu
powstał gładki krem. W miarę potrzeb dodajemy ostatnie 50 ml mleka (do
ulubionej konsystencji).
W smaku bardzo dobry,
doskonały do naleśników (u mnie ryżowych). W przyszłości na pewno pokuszę się o
jakiś tort z takim kremem :)
Smacznego!
Wzorowałam się na przepisie
Rachel Khoo z programu Mała ParyskaKuchnia.
*Może być roślinne lub zgodnie z oryginałem może być śmietanka 30%.
**Można zastąpić cukrem.
0 komentarze